Obrenovac, 02.07.2022

STAV SRBIJE UVAŽILI MOSKVA I VAŠINGTON


Izvor: Novosti | Obrenovac, 01.03.2022.
Predsednik Vučić o podmetanjima dela domaćih i političara iz regiona, zaštiti nacionalnih interesa

Foto:lVlada republike Srbije
Principijelan stav naše zemlje je da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji, koja nam je jedan od stubova pomoći u međunarodnim institucijama po pitanju Kosova i Metohije, koji je propraćen odobravanjem Moskve i Vašingtona, nije dovoljan za okruženje koje pokušava da Beogradu nakači etiketu bezuslovnog ruskog saveznika.

Posle nekoliko poruka iz Zagreba da treba držati Srbiju na oku, te stalnih izjava predsednice privremenih institucija na KiM Vljose Osmani da Srbija, kao i Rusija, ima hegemonističke namere, zbog čega je pozivala i dodatne trupe NATO, novinar iz Sarajeva Mirnes Kovač objavio je preksinoć da ruski predsednik Vladimir Putin u tajnosti šalje svog vrhovnog bezbednosnog izaslanika Patruševa u Beograd, uz tvrdnju da "Moskva pokušava da održi uticaj mahom preko svog saveznika Srbije", kao i da on stiže predsedničkim avionom, a čak je okačio i navodnu putanju letelice. To je najpre demantovala Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević, rekavši da se u regionu vodi obaveštajni rat protiv naše zemlje.

- Taj rat traje od onog trenutka kada su neki u regionu saznali da će Srbija u apsolutnom iznosu BDP da ih pretekne posle više decenija, tog trenutka je počela opšta hajka. I to traje uprkos tome što Srbija pokazuje najveću zabrinutost i odgovornost za mir u regionu.

Pre samo nekoliko meseci bio sam optužen da sam u Hrvatskoj činio ratne zločine i maltretirao zatvorenike u mestu u kom nikada u životu nisam bio - rekao je Vučić.

- Koliko god da nešto demantujete, manje se čuje od onoga što je prvobitni napad. Svaka laž je dozvoljena kada je uperena protiv naše zemlje jer su navikli na gubitničku Srbiju.

To je tako zato što u regionu ne mogu da se naviknu na uspehe Srbije, koja sada, recimo, ima bolji Klinički centar od LJubljane. Najbolje je zato Srbiju u svakom trenutku rušiti.

On je dodao da se nasmejao kada je video da je Mirnes rekao da nije sasvim proverena vest i da je objavio i putanju aviona:

- Srbija ne koristi ovu situaciju u svetu da bilo koga u regionu napada ili optužuje i podseća na ono što se dešavalo 1999. godine. Uskoro nam slede datumi kada ćemo govoriti o tome, a to su 17. i 24. mart - istakao je Vučić.

- Naše je da se striktno držimo međunarodnog javnog prava i poštujemo svoju zemlju, kao i da poštujemo druge države i da ih ne vređamo. A to što neko pokušava na silu da sruši Srbiju, pa jedan dan ste krivi što imate navodno pištolje na vodu, a sutra što ulažete mnogo u vojsku, pa ajde, dogovorite se da li imamo pištolje na vodu ili ulažemo mnogo u vojsku - ne možete da nas napadate za jedno i drugo.

On je kazao i da su "mediji u vlasništvu istih tajkuna objavili vest kako Srbija ne priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, što nije tačno, kao i da je to urađeno sa ciljem da se ocrni Srbija kako ne priznaje međunarodno-pravne pricipe":

- Demantovali smo. U laži su kratke noge, ali svaki demanti je muka za onog ko demantuje.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je juče da će Srbija nastaviti da vodi spoljnu politiku u cilju zaštite sopstvenih interesa i u skladu sa međunarodnim pravom, bez obzira na pritiske koji će uslediti i istakla da povodom stava o Ukrajini nema ko šta da joj zameri:

- Naša pozicija nije laka, ali ćemo je principijelno braniti. Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, a u skladu sa vitalnim interesima nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Srbija će pred Savetom bezbednosti UN zastupati te iste stavove. Teški dani i vremena jesu pred nama, ali je najvažnije da radimo čuvajući mir, stabilnost i bezbednost, da bismo nastavili da napredujemo.

Kako je istakla, predsednik Srbije ima svaki dan razgovore sa partnerima iz inostranstva i tako čuvamo našu poziciju, a Srbiji koja štiti nacionalne interese i poštuje principe međunarodnog prava, "nema ko šta da zameri".

- Želimo da čuvamo i našu vojnu neutralnost. Zbog toga smo doneli odluku da pripadnici vojske i MUP do daljeg suspenduju sve planske aktivnosti sa drugim državama. Uzdržaćemo se od daljih vojnih aktivnosti kako bismo zaštitili našu neutralnost - dodala je premijerka i istakla da je doneta odluka koja je najbolja za Srbiju i da smo uspeli da niko nema ništa protiv, ni Rusija ni SAD.

PREDSEDNIK Srbije rekao je u vezi sa postavljanjem kontejnera i pojačavanja ljudstva kosovske policije na administrativnim prelazima, da sve prati, ali da ne želi da pristane na igru provokacija.

- O tome sam razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, oni su upoznali Kfor. Albanci postavljaju kontejnere na više od kilometar udaljenosti od Brnjaka kako bi mogli da nadgledaju Gazivode. Pratimo to. Nisu oni neka sila. Ali mi moramo da izbegavamo provokacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE