Obrenovac, 02.07.2022

Koje partije su do sada predale izborne liste i ko su sve kandidati za poslanike?


Izvor: Danas | Obrenovac, 22.02.2022.

Foto:RIK
Pod rednim brojem jedan je lista najveće vladajuće partije SNS, čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić.

Za manje od sedam dana od kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će se održati 3. aprila, Republička izborna komisija je do danas proglasila osam izbornih lista različitih političkih opcija i koalicija.

Na listi od 250 kandidata za narodne poslanike, osim pripadnika SNS koji su većini, nalaze se još i predstavnici PUPS, SPO, SDPS Rasima Ljajića, Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića, SNP Nenad Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

 

Spisak kandidata na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ dostupan na ovom linku.

Druga proglašena izborna lista je koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Zeleni Srbije.

Lista broji takođe 250 kandidata koje možete pogledati ovde.

RIK je kao treću objavio izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara koju predvodi Ištvan Pastor, a na ovom linku je spisak svih njihovih kandidata za novi saziv Skupštine Srbije.

 

Srpska radikalna stranka Ä‡e se na glasačkom listiću 3. aprila naći pod brojem četiri. Prvi na listi je lider radikala Vojislav Šešelj, dok je njegov sin Aleksandar treći. Ko je još na njihovoj listi kandidata pogledajte u posebnoj vesti.

RIK je danas na svom sajtu objavio još četiri liste za parlamentarne izbore. Broj 5 nosiće lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Na listi se nalaze predstavnici više političkih organizacija, među kojima su SSP, DS, Narodna stranka, DZVM-VMDK, SMS, a kompletan spisak može se pročitati na linku.

Izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ je šesta, a čini je koalicija DSS i Monarhista. Njihovih 250 kandidata za poslaničke klupe pričitajte ovde.

Zavetnici koje predvodi Milica Đurđević Stamenkovski biće pod rednim brojem 7, a spisak njihovih kandidata je na ovom linku.

Republička izborna komisija proglasila je danas i izbornu listu „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“ za parlamentarne izbore. Nosilac i prvi na listi je sin nedavno preminulog osnivača te partije, Muamera Zukorlića, a kompletan spisak možete pročitati ovde.

 

Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta.

Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu. Političkim organizacijama nacionalnih manjina potrebno je 5.000 potpisa.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi mora da se nalazi najmanje po jedan kandidat – pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Osim ovih osam parlamentarnih lista, RIK je na sajtu ove sedmice objavio i do sada proglašene izborne liste za lokalne izbore – po tri za Aranđelovac, Bor, Doljevac, Kulu i Smederevsku Palanku, po jednu za Bajinu Baštu, Majdanpek i Medveđu, pet za Beograd, po dve za Knjaževac, Kladovo, Lučane, Sevojno i Sečanj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE