Obrenovac, 02.07.2022

VUČIĆ O SITUACIJI U UKRAJINI


Izvor: Blic | Obrenovac, 03.03.2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom situacije u Ukrajini, a koja utiče i na ostatak sveta.

Foto: TANJUG
- Vrlo mi je teško bilo da sistematizujem ono što sam hteo da kažem. Verovatno nikada teže i u najgorem raspoloženju se obraćam ljudima - kazao je Vučić na početku konferencije.

 On je rekao da su se dogodile tektonske promene na svetskoj političkoj sceni i naglasio da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da "danas postoji veoma malo razumevanja za poziciju Srbije bilo gde u svetu".


- U prethodnih 48 sati nisam obaveštavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Lično sam razgovarao sa predstavnicima EU, SAD, Ursulom fon der Lajen, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasanja u UN do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa neverovatnim pritiskom - naglasio je Vučić.

On je zahvalio predsednici Evropskoj komisiji i predsedniku Evropskog saveta, kao i predstavnicima SAD, na korektnosti.

- Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama. Nismo to smeli zbog istorije da prećutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije. - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da u narednom periodu na osnovu člana 6 zapadne zemlje planiraju izbacivanje Rusije iz UN, i da će potom uslediti pritisci na Kinu da odustane od Rezolucije 1244.

- Zatim sledi priznanje tzv. Kosova od strane zemalja NATO i EU koje do sada nisu priznale. To je ideja albanskih lobista. Da li je to moguće ili nije, uopšte ne isključujem tu mogućnost - rekao je predsednik.

On kaže da je drugi deo problema ugrožavanje naše ekonomske pozicije.

- Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, i od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, za 9 nismo mogli da glasamo, pošto su u pitanju deklaracije o uvođenju sankcija ruskom bankarskom sektoru. Ili uvođenju sankcija Putinu i Lavrovu. Pridruživali smo se u svakom trenutku kada je bilo pitanje osude rušenja teritorijalnog integriteta - dodao je.

Tim za izbeglice

Prema rečima predsednika, formiran je poseban tim koji treba da se bavi prijemom izbeglica, kao što to postoji u Evropskoj uniji.

- Sutra će biti formiran poseban tim za prijem ranjenih iz Ukrajine. Mi ćemo čuvati mir u regionu i nećemo odgovarati na pritiske koji dolaze iz Prištine. Verujem da ćemo moći da prevaziđemo ove probleme i da guramo napred - zaključio je Vučić.

Vučić je pričao i o odnosu sa Ruskom Federacijom i pritiscima na našu zemlju.

- Što se tiče Ruske Federacije, pa sa ovim što je urađeno u BiH, mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Ako su naši ruski prijatelji ljuti zbog toga na nas, onda šta da radim. A naša pozicija ni za tri, četiri ili pet dana neće biti bolja. Zato što niko neće da razume, ni da sluša o 1999. godini, o Kosovu. To je za njih završena priča. A zamislite sve ovo što smo radili i gradili, da nam kažu: "E više sutra nema fabrika kod vas" - kaže predsednik.

Osuda Rusije

Vučić je rekao i da su svega četiri zemlje bile protiv osude Rusije u UN: Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Eritreja.

- Mi sami sebi moramo da čuvamo leđa, i da volimo Srbiju više nego ikada. Mi moramo da sačuvamo mir. Ne smeju naša deca da idu u skloništa, naši ljudi moraju da žive sa boljim platama i penzijama. Ovih nekoliko dana sam se osećao kao lider slobodne i slobodarske zemlje. I mi to možemo, dobro smo se pripremili. U dobrom nam je stanju zemlja, domaćinski čuvana. Ima dosta i u slamarici. Dobra nam je država, a ja se nadam da neće sve ovo predugo trajati. Mi smo dali sve od sebe - rekao je predsednik.

Podsetimo, na hitnoj sednici Ujedinjenih nacija, izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35. Srbija je bila među državamakoje su glasale "za".

Predsednik Srbije je danas, govoreći o situaciji u Ukrajini, u video poruci objavljenoj na instagram profilu, rekao da veruje da će Srbija moći da savlada političke izazove, ali i da su oni ekonomski sve teži i veći.

.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE