Obrenovac, 11.08.2022

ISTRA┼ŻIVANJE DEMOSTATA : VLAST I OPOZICIJA IZJEDNA─îENI U BEOGRADU


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2021.
Istra┼żiva─Źko-izdava─Źki centar Demostat prestavio je danas novo istra┼żivanje javnog mnjenja ─Źiji rezultati pokazuju da vlast i opozicija idu na beogradske izbore sa podjednakim ┼íansama, koje iznose po 31 odsto

Foto:zlatibor.tv


Koalicija pokreta Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovi─ça u prestonici ima podršku od oko sedam odsto.

Istra┼żivanje je ura─Ĺeno po─Źetkom meseca u telefonskoj anketi u kojoj je u─Źestvovalo 1.200 Beogra─Ĺana. Sve beogradske opštine su proporcionalno zastupljene.

„Klju─Źna tema ovog istra┼żivanja bile su izborne preferencije Beogra─Ĺana. Mi do izbora imamo oko 150 dana. To vreme je za politi─Źke partije i koalicije veoma kratko, a za gra─Ĺane daleka budu─çnost. Tako da ne treba o─Źekivati da ovo budu zdravo za gotovo i rezultati na izborima. U ovom istra┼żivanju nailazimo na izlaznost od 67 odsto. Obrnuta onome koliko je prošli put bilo apstinenata i bojkotaša, toliko sada imamo onih koji su izborno opredeljeni“, rekao je sociolog Demostata Sre─çko Mihailovi─ç i dosao:

„Pitali smo Beogra─Ĺane koji su najve─çi problemi u Beogradu i potom da ka┼żu koje politi─Źke stranke koje stranke, koalicije i grupe mogu da reše te probleme. Kad je re─Ź o Beogradu mi smo došli do podatka da SNS i SPS imaju 31 odsto, neodlu─Źnih i onih koji su rekli da ne─çe iza─çi na izbore bilo je 17 odsto, 21 odsto je reklo da ne postoji partija koja mo┼że da reši probleme Beograda, 38 odsto ili dve petine nije navela grupu partija za koju bi glasalo. Sa onih 31 to je oko 52 odsto. Uglavnom, poenta je na jednoj strani partije vlasti sa 31 odsto, na drugoj strani 31 odsto tako─Ĺe onih koji bi glasali za neku opozicionu partiju. Me─Ĺu njima izrazito dominira ova grupacija oko SSP, DS i Narodna stranke i PSG sa oko 14 odsto. Ne davimo Beograd , Nebojša Zelenovi─ç i Aleksandar Jovanovi─ç ─ćuta imaju sedam odsto. Na oko tri odsto su DSS, POKS i Dosta je bilo, dva procenta imaju Dveri i Zavetnici. To su procenti u odnosu na ukupan broj ispitanika“, rekao je Mihailovi─ç. 

Situacija je sli─Źna i kad su republi─Źki izbori u pitanju. 

“Kad smo postavili pitanje ispitanicima za koga ─çe glasati na parlamentarnim izborima dobili smo donekle sli─Źne odgovore. SNS i SPS imaju 30 odsto pristalica u odnosu na sve ispitanike. Onih koji su neodlu─Źni je 33 odsto, koji ne─çe da iza─Ĺu na izbore ili ne ┼żele da ka┼żu. Za ostalu opoziciju je 37 odsto glasova. Ovi rezultati ukazuju na potrebu i rešavanje pitanja kako ta opozicija, ovakva kakva je, mo┼że zaista sebi da obezbedi 37 odsto glasova. To mo┼żemo dobiti analizom ostalih pitanja. Ono što je jasno u samom startu je da unutar opozicije ova grupacija SSP, DS i Narodna stranka, dominira. Prakti─Źno polovinu svih opozicionih glasova oni nose”, rekao je Mihailovi─ç.

Kad je re─Ź o onima koji su opredeljeni za svoju politiku opciju i iza─çi ─çe na izbore, njih je oko 800 od ukupno 1.200 ispitanika. 

“Od toga je za SNS i SPS 45 odsto, 55 odsto glasa za opozicione stranke. U tim opozicionim strankama imamo sve i svašta i ovo ne zna─Źi nikakvu prognozu pobede opozicije, ve─ç samo iznosim relaciju u ovom trenutku izme─Ĺu glasova za vlast i glasova za opoziciju. Da li ─çe neka opozicija pretr─Źati ka onima u vlasti to je drugo pitanje. Da li ─çe se opozicija udru┼żiti i time pove─çati broj glasova ili ─çe to udru┼żivanje smanjiti broj glasova, to su opet posebna pitanja. Kad je opozicija u pitanju koalicija oko SSP, Narodne stranke, DS i PSG ima oko 28 odsto. Me─Ĺu ostalim opozicionim strankama se izdvajaju Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenovi─ç i Aleksandar Jovanovi─ç ─ćuta sa sedam odsto, zatim DSS, POKS i Dosta je bilo sa šest odsto i Dveri i Zavetnici sa sedam osto. Ostale stranke imaju manje od dva odsto glasova, u zbiru to je osam odsto”, zaklju─Źio je Mihailovi─ç.

Govore─çi o tome šta gra─Ĺani ka┼żu na pitanje šta bi i kako bi trebalo u─Źiniti da bi se došlo do izborne pobede, Mihailovi─ç navodi:

„Na primer, u istra┼żivanju uo─Źi izbora 2000. godine našli smo da blaga ve─çina ispitanika pre 21 godinu je optirala ovakvo udru┼żivanje opozicije. Izbornu pobedu mo┼że doneti i zemlju usmeriti ka napretku zajedni─Źka akcija široke društvene opozicije, politi─Źke stranke, sindikati i nevladine organizacije. To pitanje iz 2000. godine smo ponovili i sada. Pokazalo se još više nego onda da je ova opcija dala veliki broj glasova me─Ĺu potencijalnim bira─Źima. Na predlog da nas ka napretku mo┼że voditi Aleksandar Vu─Źi─ç i njegova stranka 12 odsto je reklo da je to ta─Źno, a 30 odsto da je to delimi─Źno ta─Źno. Ukupno 42 odsto. Sa druge strane 58 odsto je reklo da to nije ta─Źno ili nije odgovorilo na to pitanje. Ka napretku mo┼że da nas povede udru┼żena opozicija reklo je 21 odsto ispitanika, a 39 odsto da je to delimi─Źno ta─Źno. Dakle ukupno oko 60 odsto. Na toj relaciji nije 40 odsto. Interesantno je povodom ovih naših o─Źekivanja da ─çe neko sa strane kao što su EU, SAD ili Rusija da nas vodi ka napretku, gra─Ĺani ne misle baš tako. Oko 18 odsto je reklo da je ta─Źno da ka napretku mo┼że da nas povede neko sa strane, pre svega EU i SAD, 26 odsto je reklo da je to delimi─Źno ta─Źno, dok je ovu ponudu odbilo 56 odsto ispitanika“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE