Obrenovac, 19.09.2021

“IGRE BEZ GRANICA” MOGU DA POČNU


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2019.
Sreda, 16.januar od 12 časova u sportskoj hali SKC Obrenovac

Foto:Tehnička škola Obrenovac

“Smatramo da mladi nisu na pravi način uključeni u kreiranje onoga što predstavlja njihov društveni i kulturni život. Kao da čekaju da im neko drugi obezbedi uslove i organizuje sadržaje koji ih interesuju. Previše se oslanjaju na odrasle, nezadovoljni su, ali retko preuzimaju odgovornost. Želimo da pokažemo da postoji i drugi način ”, kaže Jovan Galović predsednik Učeničkog parlamenta Tehničke škole iz Obrenovca i član Saveta za mlade GO Obrenovac.

A da zaista sve može kada se mladi slože i udruže, pokazaće 16. januara, u 12 časova, kada će u sportskoj hali SKC-a Obrenovac započeti “Igre bez granica”, sportska manifestacija u kojoj će učestvovati ekipe iz Tehničke i Poljoprivredno-hemijske škole, Gimnazije i Dnevnog boravka Obrenovac.

Projekat “Igre bez granica” je osmišljen i prvi put realizovan prošle godine, kao originalana ideja tadašnjeg Učeničkog parlamenta Tehničke škole. Ove godine projekat se realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, kroz program “Mladi su zakon” i preko resurs centra Centar za građansko delovanje.

Odobren iznos organizatori igara su utrošili na kupovinu novih lopti , majica i sportskih rekvizita. Interes da učestvuju u ovom projektu imaju pre svega srednjoškolci, ali i roditelji, nastavnici i čitava zajednica.

Koncept sportskog nadmetanja nije nov sam po sebi, ali način kako srednjoškolci žele da organizuju događaj – jeste. Takmičenje ekipa će biti obogaćeno interesantnim disciplinama koje nisu tipično sportske, već više spadaju u domen igre. Tako ćete osim košarke, odbojke, malog fudbala, stonog tenisa moći da pratite nadmetanje u štafetnim igrama, poligonu sa rekvizitima i badmintonu.

Članovi Parlamenta Tehničke škole smatraju da ne postoji dovoljan broj aktivnosti u kojima su mladi iz naše tri srednje škole dovoljno upućeni jedni na druge. Štaviše, ponekad se oseća nepotreban rivalitet između njih:

“Verujemo da će “Igre bez granica” ublažili takve pojave i doprineti zajedništvu i drugarstvu između vršnjaka. Razgovarali smo sa članovima Parlamenata ostale dve škole i uspostavilo se da isto razmišljamo. Takođe smo se složili da poziv uputimo i drugarima iz Dnevnog boravka ali ne kao posmatračima, već aktivnim učesnicima u organizaciji i realizaciji našeg turnira. Takođe želimo da što više smanjimo učešće starijih osoba koje će naravno biti prisutne kao podrška u svakom trenutku.”

Osim koordinatorke parlamenta Mirjane Lainović, podršku u ostvarenju ove ideje učenici su imali od svojih nastavnika fizičkog vaspitanja Snežane Simić, Bratislava Mićalovića i Dragane Tončić Đukić.

Cilj „Igara bez granica” nije takmičenje samo po sebi, već razvijanje sportskog duha, solidarnosti, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade. Učesnici se neće boriti za uobičajeni plasman od tri mesta, već će sve škole učesnice, kao i drugari iz Dnevnog boravka na kraju dobiti iste nagrade i zahvalnice za učestvovanje na takmičenju. To ne znači da borbe neće biti, ali to neće biti najvažnije u ovim igrama.

“One se i zovu IGRE BEZ GRANICA prvenstveno zbog toga što na taj način želimo da pomerimo i ukinemo granice koje postoje. Želimo pre svega da se dobro zabavimo i družimo”, poručuju organizatori.

Kao posebnu vrednost projekta oni ističu i veliki broj učenika volontera koji će dati sve od sebe da 16. Januara “Igre bez granica” mogu da počnu. Toga dana vrata sportske hale će biti otvorena za sve one koji nisu srednjoškolci, ali se tako osećaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE