Obrenovac, 02.08.2021

FIBA KAŽE 'MOŽE', ALI POSTOJI JEDAN USLOV


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2019.
Zamislite Tea i najbolje košarkaše redovno u dresu Srbije

Foto:MN Press
Sportski direktor FIBA za Evropu Kosta Iliev rekao je da će ta organizacija razgovarati sa Evroligom kako bi se konačno završio sukob koji je naškodio kvalitetu reprezentativne košarke.

FIBA i Evroliga nisu mogle da se usaglase u vezi sa uvođenjem "kvalifikacionih prozora" za velika međunarodna takmičenja.

Klubovi iz Evrolige su stopirali svoje igrače da usred sezona idu da igraju za nacionalne timove i samim tim je došlo do situacije da mnoge kvalitetne reprezentacije bez najboljih igrača ne uspevaju da se kvalifikuju za Mundobasket u Kini.

- U suštini, moguće je da se završi konfliokt. Ali prvo moramo da sednemo za sto i dogovorimo se u vezi sa kalendarom. Dok god Evroliga ne priznaje prozore nacionalnih timova, ne mogu da budu u FIBA familiji. Ako se saglasimo u vezi sa tim onda možemo da razradimo način predstavljanja -rekao je Iliev za Izvestiju.

Prokomentarisao je da je to jedini uslov koji FIBA ima prema Evroligi jer, kako kaže, "prozori rade".

- Taj sistem ostaje u svakom slučaju. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. su pokazale da takav kalendar funkcioniše vrlo dobro jer su skoro sve utakmice rasprodate, a bilo je i velikog interesovanja televizija. U globalu, popularnost košarke je porasla. Ističem da možemo da se dogovorimo sa Evroligom u vezi sa promenom datuma utakmica, ali sistem ostaje isti - rekao je Iliev.

Prvi prozori su započeli novembra pretprošle godine, da bi u februaru, pa u junu usledio novi ciklus kvalifikacija. Pošto je sve to u toku sezone ili pred kraj plejofa, većina najboljih igrača nije mogla da pomogne svojim nacionalnim timovima, pa su se neki od momaka priključivali tek u septembru prošle godine.

Novembar i sada februar su doneli završnicu kvalifikacija za Mundobasket, a nedavno smo svedočili da je Srbija tek u poslednjem kolu sa Izraelom uspela da izbori odlazak na planetarnu smotru najboljih reprezentacija.

Kada su se utakmice igrale u Pioniru, hala je uglavnom bila popunjena solidno, što govori u prilog tvrdnji direktora FIBA, ali stoji i to da bi Orlovi vizu za Mundobasket overili mnogo pre da su u svakom od prozora za našu selekciju mogli da igraju Bogdanović, Teodosić, Bjelica, Milutinov, Marjanović i ostali najbolji igrači.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE