Obrenovac, 25.01.2022

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU


Izvor: Espreso.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2021.
Cilj OKS-a je da sportistima obezbedi zadovoljavajuću set mera pred Tokio

Foto:Logo


Kako je saopštio Olimpijski komitet Srbije, održan je prvi sastanak Radne grupe Olimpijskog komiteta Srbije za praćenje svih aspekata infekcije Covid-19 na sportiste i članove misije OKS na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije Dragan Radovanović je istakao da je glavni cilj novoformirane radne grupe da obezbedi sportistima zadovoljavajući set preventivnih mera i uslove da na Olimpijske igre u Tokio odu zdravi i bez zdravstvenih posledica koje bi izazvala infekcija Covid-19.

- Vrlo je važno probuditi svest kod naših sportista da danas nije dovoljno samo ispuniti normu da bi se kvalifikovali na Olimpijske igre, već je potrebno i da nemaju Covid-19 infekciju. Dakle, da ne budu inficirani pri samom odlasku na igre, ali ni u pripremnom periodu, jer to može ostaviti ozbiljne zdravstvene posledice zbog kojih neće moći da odu na Ol - rekao je Radovanović za Jutjub kanal Olimpijskog komiteta Srbije.

Kako kaže, to je suština celog pripremnog perioda do Olimpijskih igara.

- Jedna od incijativa koju ćemo podneti Ministarstvu omladine i sporta jeste da svi olimpijski kandidati, po određenim prioritetnim grupama, budu kandidovani za vakcinaciju. Nije dovoljno da budu vakcinisani i da imaju antitela za period pred same OI, već je potrebno da budu zaštićeni i u pripremnom periodu - rekao je Radovanović.

On je istakao da je plan da se sportisti vakcinišu što je pre moguće kako bi zaštićeni i sigurni ušli u kvalifikaciona takmičenja, pripremni period i period pred OI.

- To je jedna od najvažnijih preventivnih aktivnosti koju možemo da preduzmemo. Na sreću, imamo vakcine i možemo da ih ponudimo sportistima - zaključio je Radovanović.

Radnu grupu OKS-a čine eminentni stručnjaci iz najrelevantnijih institucija, uključujući i doc. dr Vericu Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut", doc. dr Ivanu Milošević, zamenicu direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Tanju Jovanović, Prodekana za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE