Obrenovac, 25.05.2024

FIFA NEODLUČNA


Izvor: Kurir sport/Lokalne novine | Obrenovac, 02.12.2022.
Razmatra se nova PROMENA FORMATA Mundijala, NIÅ TA VIÅ E NE BI BILO ISTO

Foto:Profimedia


Naredno Svetsko prvenstvo u fudbalu igra se za četiri godine u Kanadi, Meksiku i SAD-u, a mnogo polemike vodi se o sistemu takmičenja na tom turniru.

Od ranije je poznato da će prvi put u istoriji na Svetskom prvenstvu 2026. godine učestvovati 48 selekcija, ali ono što izgleda ipak još uvek nije definitivno potvrđeno, jeste format takmičenja u grupnoj fazi.

Prvobitni plan, koji i dalje važi, jeste da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 grupa sa po tri tima. Najbolje dve iz svake grupe išle bi u šesnaestinu finala.

Najveći problem kod ovog sistema je sama činjenica da u grupama igra neparan broj ekipa. Zbog toga bi sigurno bilo slučajeva da dve ekipe koje igraju u poslednjem kolu, imaju priliku da nameste rezultat kako njima odgovara i izbace treću ekipu, koja je u tom poslednjem kolu slobodna.

Kako bi bila mirna od takvog raspleta, ta treća ekipa mora u prva dva kola da pobedi obe utakmice ili jednu pobedi a drugu remizira.

Ovi nedostaci očigledno su uticali na FIFA da još jednom razmotri svoju prvobitnu odluku.

Alternativa za ovu opciju bilo bi 12 grupa po četiri ekipe, iz kojih bi dve prvoplasirane i osam najboljih trećeplasiranih prolazilo u šesnaestinu finala. Dakle, sličan sistem kao na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Ovakav format deluje nešto korektniji od onog sa tri ekipe u grupi, ali bi doveo do znatno većeg broja utakmica na završnom turniru (čak 104), a prvak sveta morao bi da odigra osam umesto sedam mečeva do titule. U več prebukiranom kalendaru, pitanje je kako bi ova odluka uticala na igrače.

Kada se sve sagleda, utisak je da je ipak najbolji dosadašnji sistem od 32 reprezentacije na Mundijalu, a da bi FIFA mogla da eventualno razmotri rekonstrukciju sistema kvalifikacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE