Obrenovac, 30.05.2024

CEO SVET SE PITA ZAÅ TO NA MUNDIJALU UTAKMICE TRAJU PREKO 100 MINUTA?


Izvor: Kurir sport/Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2022.
Evo Å¡ta je razlog, ovo se PRVI put u istoriji fudbala DEÅ AVA

Foto:Profimedia


Šta se to dešava sa nadoknadama na mečevima Svetskog prvenstva?

Mnoge je iznenadila činjenica da je na utakmici Engleske i Irana prvo poluvreme produženo za 14 minuta (duga pauza zbog povrede golmana), a drugo za 10.

Nakon toga, drugo poluvreme utakmice između Senegala i Holandije produženo je za osam minuta, iako nije bio utisak da su druga poluvremena u ove dve utakmice trebala biti produžena baš toliko.

Razlog za sve ovo je veoma jednostavan.

FIFA je odradila istaživanja na osnovu kojih je utvrđeno da vreme igre na mečevima najvećih takmičenja traje u proseku 54 minuta. Zbog toga je FIFA odlučila da modifikuje pravila o nadoknadi, tako što bi se nadoknadio skoro svaki propušten trenutak, odnosno "ukradeno vreme".

O ovoj temi ranije tokom godine govorio je čuveni sudija Pjerluiđi Kolina i nagovestio da će sudije dobiti adekvatne instrukcije za Mundijal.

"Danas je prihvaćeno da je dobro kada meč ima oko 60 minuta efektivne igre. Mi u FIFA ćemo za Svetsko prvenstvo govoriti sudijama kako da nadoknade izgubljeno vreme, ali za postignute golove. Ako su tri gola postignuta u jednom poluvremenu, prosečno slavlje traje minut i po, to je pet minuta slavlja i pet minuta u kojima se fudbal ne igra", rekao je Kolina jednom prilikom.

"Ako želimo da budemo precizniji, moraćemo da se pripremimo za nadoknade vremena od po devet minuta", zaključio je Kolina.

Italijan je očigledno čovek od reči, a ostaje da vidimo kako će nove instrukcije biti primenjivane u nastavku prvenstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE