Obrenovac, 25.05.2024

ODLAZAK ODBOJKAŠKE LEGENDE


Izvor: Kurir sport/Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2022.
Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, glumac, novinar, aforističar...

Foto:Ossrb.org


Petar Stanišić, nekadašnji odbojkaš, reprezentativac, odbojkaški trener, novinar, aforističar i glumac preminuo je u 88. godini u Beogradu.

Petar Stanišić je rođen na Baniji u selu Mala Gradusa, u opštini Sisak. Karijeru je počeo u OK Zanatalija 1952, a godinu dana kasnije klub menja ime u OK Jugoslavija.

Kao igrač i kapiten OK Jugoslavija osvojio je četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958 – 1961.) i tri titule pobednika Kupa Jugoslavije (1959, 1961. i 1962.), a zatim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1964, a titulu 1967.

Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, za koju je igrao 16 puta i kapiten reprezentacije koja je zauzela peto mesto na prvim Univerzitetskim igrama 1959. u Torinu.

Petar Stanišić je kao trener Partizana osvojio 2. mesto u Kupu CEV 1985. Bio je i trener “VGSK” iz Velikog Gradišta (4 sezone), “Obilića” (10 godina), “Beogradskih elektrana” (3 godine), beogradskog “Poštara” (1 sezona) i “Mačve” iz Šapca (1 sezona).

Petar Stanišić je bio inicijator odluke o dodeli nacionalnih priznanja sportistima za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Petar Stanišić je dobitnik “Zlatne plakete OSS”, zlatne plakete Odbojkaškog saveza Beograda za više od 60 godina rada u odbojci i “Majske nagrade” SOFK Srbije 1980, kao sportski radnik, član Organizacionog odbora Olimpijskih igara školske omladine Srbije, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Beograda i drugih sportskih priznanja.

Petar Stanišić je deset godina (1955 – 1965.) bio glumac beogradskog omladinskog pozorišta „Ivo Lola Ribar“. Kao novinar radio je u listovima Mladost, Večernje novosti, Svet, Kekec, Naša Borba i Odbojka, a aforizme je objavljivao u Ježu i Politici.

Petar Stanišić će biti sahranjen u petak, 28. oktobra u 12.00 časova na Topčiderskom groblju u Beogradu. Opelo će početi u 11.30 časova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE