Obrenovac, 29.11.2021

STADION CRVENE ZVEZDE PROSLAVIO 58. RO─ÉENDAN


Izvor: Kurir sport/FK Crvena zvezda/Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2021.
Znate li zašto najveći srpski stadion zovu Marakana?

Foto:Starsport┬ę/Neboj┼ía Mandi─ç


01.09.1963. godine, tri godine pošto je otpo─Źela gradnja, otvorena je popularna "Marakana", stadion koji sada nosi ime "Rajko Miti─ç".

Zvani─Źno ime stadiona od decembra 2014. godine glasi „Rajko Miti─ç“, po prvoj Zvezdinoj zvezdi.

Prethodno, zvani─Źno ime stadiona bilo je "Stadion FK Crvena zvezda", a mnogi navija─Źi ga jednostavno zovu "Marakana".

Teren sa tribinama koji je prvobitno sagra─Ĺen 1927. godine na mestu na kome je danas stadion, pripadao je FK "Jugoslavija", a sam izgled je bio primeren tom vremenu. Tribine su bile drvene, gledaoci su uglavnom stajali na utakmicama, a kapacitet je iznosio 20 hiljada staja─çih mesta.

Tokom Drugog svetskog rata, FK "Jugoslavija" se gasi, a osnivanjem FK "Crvena zvezda", 4. marta 1945. godine, stadion nekadašnje FK "Jugoslavije" a na kome je današnja "Marakana", ustupljen je Crvenoj zvezdi.

27. decembra 1959. godine Crvena zvezda je odigrala poslednju utakmicu na svom starom stadionu. Ekipa Novog Sada bila je rival na oproštaju od dotrajalog igrališta.

Posle oproštajne utakmice stadion je porušen i na njegovim temeljima po─Źeo je da se gradi nov, moderan sportski objekat. Prethodno, da bi se došlo do površine novog terena - 12 metara ni┼żeg od ranijeg, trebalo je da se izbaci preko 350.000 kubika zemlje i 15.000 kubika kamena. Pored velelepnog izgleda, stadion je dobio i u to vreme izuzetnu travu na igralištu, sa drena┼żom i svim slojevima nepohodnim za "┼żivot" travnatog terena.

Kapije novog "fudbalskog hrama" zvani─Źno su prvi put otvorene 1. septembra 1963. godine, na utakmici koju je Zvezda igrala sa Rijekom (2 :1), a toj utakmici prisustvovalo je 55 hiljada gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabele┼żen u derbiju sa Partizanom, kada je na tribinama bilo 74 hiljade duša.

Ve─ç naredne godine, kada je izgradnja stadiona potpuno završena, kapacitet je iznosio ─Źitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navija─Źi su sa pravom stadion poredili sa tada najve─çim na svetu - "Marakanom" u Rio de ┼Żaneiru. Od tih dana, pa sve do danas, to ime je ostalo sastavni deo pri─Źe o Crvenoj zvezdi.

Prvi gol na Zvezdinoj "Marakani" postigao je Trifun Mihajlovi─ç, u susretu pionira Crvene zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog me─Źa sa Rijekom. Prvi zvani─Źni, prvoligaški pogodak delo je Rije─Źanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravi─ç, na istoj utakmici.

Da je stadion "Marakana" pravi fudbalski hram, najbolje potvr─Ĺuje ─Źinjenica iz 1975. godine, kada se na njoj okupilo 96.070 duša na utakmici koju je Zvezda, 23. aprila u okviru polufinala Kupa kupova, igrala sa ma─Ĺarskim Ferencvarošem (2:2).

Prema zvani─Źnim podacima toliko je gledalaca bilo sa kupljenim kartama, ali se procenjuje da je te aprilske no─çi, na "Marakani" bilo prisutno 110 hiljada gledalaca, koliki je tada iznosio i kapacitet stadiona.

Prate─çi modernizaciju fudbalskih objekata i poštuju─çi rigorozne zahteve UEFA, u cilju ve─çeg komfora i bezbednosti navija─Źa danas je ta brojka znatno smanjena i postavljanjem stolica na sve ─Źetiri tribine, kapacitet stadiona je sveden na 51.755 sede─çih mesta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE