Obrenovac, 25.01.2022

I ┼ŻENE IGRAJU FUDBAL


Izvor: rtv.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2021.
U Srbiji je mali broj ┼żenskih fudbalskih klubova

Foto:micromreza.com


Prva liga broji 12 ekipa, a postoji još samo druga koja je podeljena u dve zone, severnu i ju┼żnu, sa po 8 odnosno 9 klubova.

Najtrofejniji ┼żenski fudbalski klub u Srbiji je "Mašinac" iz Niša koji je osvojio ─Źak 24 titule prvaka dr┼żave. Taj klub dugo godina nije imao premca u zemlji, ali je poslednjih sezona dobio konkurenciju u, pre svega, suboti─Źkom "Spartaku" koji je aktuelni šampion i prvoplasirani na tabeli u ovoj sezoni.

"Mašinac" je drugi sa tri boda manje u odnosu na "Spartak", koliko ima i kruševa─Źki "Napredak", dok je "Crvena zvezda" na ─Źetvrtom mestu sa šest bodova zaostatka za liderom.

Najtrofejniji trener ┼żenskog fudbala je Perica Krsti─ç, trener "Mašinca" i ─Źovek kojie 31 godinu bio selektor naše zemlje.

"Mi imamo trenutno na sceni jednu omladinsko-kadetsku ligu, i u prvoj i u obe druge lige i to umanjuje kvalitet. Ali smo uspeli da u poslednjih godinu dana do─Ĺemo do neke nove atmosfere u kojoj se izdvaja ─Źak 4 kluba, pribli┼żno podjednakih kvaliteta i mislim da se taj broj širi", ka┼że Krsti─ç.

Rezultati i 16:0

U Prvoj ligi Srbije za ┼żene još uvek su prisutni rezultati sa dvocifrenim brojem golova, pa se tako neretko dešava da ekipe iz vrha tabele pobede one iz donje polovine sa ─Źak i po 16:0.

Krsti─ç je ─Źlan radne grupe kojoj je zadatak da pospeši kvalitet.

"Mi idemo na to da ve─ç od slede─çe sezone liga bude napravljena tako da se koncentriše kvalitet u okviru Superlige, koja ─çe imati 8 klubova. Zatim ─çemo imati Prvu ligu, po ugledu na muški fudbal. Ima─çemo 4 grupe druge lige, za svaki regionalni savez. Svi klubovi Superlige bi─çe obavezni da uklju─Źe mla─Ĺe selekcije u regionalna takmi─Źenja. Tako da ra─Źunamo da ─çemo za narednih godinu i po dana imati oko 60 ┼żenskih ekipa koje ─çe se takmi─Źiti u Srbiji. To ─çe biti zana─Źajan pomak u smislu masovnosti. Kvalitet ─çemo sa─Źuvati kroz Superligu jer ─çemo u─Źiniti sve da ona bude medijski više prisutna, a pokuša─çemo da sa─Źuvamo najkvalitetnije fudbalerke do odlaska u neke elitne evropske timove", obja─Ĺnjava ovaj trener.

U Srbiji je samo oko 800 registrovanih fudbalerki. Poslednjih godina radi se na stvaranju baze, te su nedavno formirane takozvane "Fer plej lige" u kojima se takmi─Źe devoj─Źice školskog uzrasta. Takvi programi omasovi─çe ┼żenski fudbal, tvrde iz Fudbalskog saveza Srbije.

"U budu─çnosti ─çemo raditi na razvoju programa koji imaju cilj da privuku što više devoj─Źica, kroz kampove, edukativne i PR kampanje, jer jednostavno imamo problem, i to kulturološki, gde se fudbal precepira u našem društvu kao muški sport, što naravno nije ta─Źno. Budu─çe vreme ─çe demantovati sve one koji smatraju da je fudbal izrazito muški sport. Na poslednjem Svetskom prvenstvu u Frankfurtu, ─Źije finale je posmatralo 47.000 gledalaca, videlo se da je to sport koji je i ┼żenski te mo┼że veoma da zainteresuje mnoge ljubitelje fudbalske igre", ka┼że direktor za bazi─Źni fudbal u FSS, Igor Jankovi─ç.

Bez zapa┼żenijih rezultata u Evropi, za sada

Naši ┼żenski fudbalski klubovi nemaju zapa┼żene rezultate u Evropi. Doduše, "Mašinac" se visoko kotira u evropskim okvirima budu─çi da je godinama igrao Ligu šampiona. Aktelni prvak "Spartak" nije uspeo da se putem kvalifikacija ove sezone plasira u elitno takmi─Źenje.

Ni reprezentacija nije postigla zapa┼żeniji rezultat budu─çi da nije pristuna na velikim takmi─Źenjima. Ipak, poslednjih godina Srbija je u konkurenciji je za takav plasman. Ove sezone, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, je na tre─çem mestu. Selektor naše reprezentacije je nekada reprezentativka i igra─Źica "Mašinca" Suzana Stanojevi─ç.

"Jaki klubovi stvaraju jake i dobre reprezentativke i jaku reprezentaciju. Naša reprezentacija ima dobre rezultate u poslednjim ovim kvalifikacijama. Mislim da smo, najzad, posle dugo godina probudili ┼żenski fudbal i doveli ga do nivoa koji je za poštovanje u Evropi", ka┼że Stanojevi─ç.

Naša ┼żenska fudbalska reprezentacija još ima šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo.

"Propustili smo priliku da u Engleskoj da napravimo bolji rezultat. Izgubili smo sa 2:0, a bili smo do te utakmice drugi u grupi. Naš cilj je da, ako mo┼żemo pobedimo Holandiju i, naravno, Hrvatsku i Sloveniju. Sve tri pobede vode nas na drugo mesto, u bara┼ż, i to nam je cilj. Mislim da naša reprezentacija ima veoma jaku grupu. Holandija i Engleska su me─Ĺu prve ─Źetiri u Evropi. Ali zašto ne, da sa tako jakim rivalima probamo svoju snagu", rekla je naša selektorka.

Kakva je perspektivna ┼żenskog fudbala u Srbiji teško je re─çi. ─îinjenica je da se on razvija i da je u Evropi veoma popularan sport.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE