Obrenovac, 22.01.2022

DECA I D┼ŻUDO


Izvor: judoskola.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2021.
Za┼íto je d┼żudo pravi sport za va┼íe dete?

Foto:judoskola.rs


U savremenom dobu deca se sve manje kre─çu. Preovla─Ĺuje pasivan na─Źin ┼żivota uz televiziju, igrice, razne društvene mre┼że na internetu i sli─Źno. Prema najnovijim istra┼żivanjima sve više dece ima problema sa prekomernom te┼żinom, smanjenom fizi─Źkom sposobnoš─çu, deformitetima ki─Źmenog stuba i stopala.
Škola ne mo┼że u dovoljnoj meri da zadovolji potrebe dece za fizi─Źkom aktivnoš─çu, bavljenje sportom je jedini na─Źin da im se obezbedi optimalan razvoj.
D┼żudo je drevna japanska borila─Źka veština, jedan je od malobrojnih borila─Źkih sportova koji je u programu Olimpijskih igara još od 1964. godine. Zbog svojih karakteristika ve┼żba se širom sveta, u mnogim zemljama uvršten je i u sistem školstva.
Bavljenje d┼żudoom deci omogu─çava da ravnomerno razvijaju sve svoje fizi─Źke sposobnosti (izdr┼żljivost, snagu, spretnost, elasti─Źnost, brzinu), da sti─Źu samopouzdanje i nova prijateljstva.
Kretanje i fizi─Źka aktivnost presudni su za zdrav psihi─Źki i fizi─Źki razvoj deteta. Sa koliko godina je po┼żeljno uklju─Źiti dete u odre─Ĺeni sport?
Jedna od va┼żnijih potreba ve─çine dece je kretanje. U prvim godinama ┼żivota deca je zadovoljavaju kroz igru u ku─çi s roditeljima, sa drugom decom u parku, slobodno pu┼żu─çi, tr─Źkaraju─çi, penju─çi se… Kako odrastaju i telesno su sve spretnija i fizi─Źka aktivnost postaje sve slo┼żenija te po─Źinje dobijati slo┼żenije ciljeve. Javljaju se kolektivne igre u kojima treba timski u─Źestvovati, igrati po pravilima, biti spretniji i bolji. Jasno je da deca mogu puno toga nau─Źiti iz sporta.
U smislu bavljenja sportom, d┼żudo za decu je jedan od onih sportova koje stru─Źnjaci najviše preporu─Źuju u svrhu kvalitetnog rasta i razvoja deteta, od telesnog sazrevanja do psiholoških dobrobiti u smislu discipline, kooperacije s drugom decom, fair play-a itd. Tako─Ĺe, odre─Ĺeni specifi─Źni elementi kao što su npr. padovi, koji su osnova d┼żudoa, svoju pravu primenu mogu prona─çi tokom svakodnevnih aktivnosti kada se to najmanje o─Źekuje. Svedoci smo sve ve─çeg uspešnog uklju─Źivanja dece vrti─çkog uzrasta u d┼żudo klubove, kao i velikog broja devoj─Źica što je karakteristi─Źno tek za manji broj borila─Źkih sportova.

A koji su to još va┼żni aspekti sporta i fizi─Źke aktivnosti za decu?

Povoljan uticaj na razvoj motorike

Fizi─Źko ve┼żbanje primereno detetovoj dobi i razvoju ima niz povoljnih uticaja na dete. Ranim poha─Ĺanjem širokog raspona sportskih sadr┼żaja dete pre svega razvija motoriku. Koordiniranjem razli─Źitih delova tela u pokretu posti─çi ─çe se optimalan status tela koji ─çe se odraziti ne samo na u─Źenje novih sadr┼żaja tokom detinjstva, ve─ç ─çe olakšati redovno ve┼żbanje u narednim ┼żivotnim razdobljima te smanjiti rizik nastanka ozleda u poznijim godinama ┼żivota. Razlog tome le┼żi u kreiranju motori─Źkih zapisa u mladosti, koji ─çe se znati aktivirati i u srednjoj i starijoj ┼żivotnoj dobi ako se povremeno isprobane motori─Źke radnje i ponove.

Navika ve┼żbanja se sti─Źe u detinjstvu

Kroz sport i aktivnost tako─Ĺe se formira i optimalna lokomotorna osnova (ja─Źanje kostiju i miši─ça) potrebna za dalji razvoj, a ne treba zanemariti ni razne psihološke aspekte. Oni se ogledaju u ┼żelji za pripadanjem i doprinosu kolektivu, nošenju s pobedom/porazom, ┼żelji za isticanjem, socijalizaciji, kao i potrebnim usvajanjem zdravih radnih navika. Naime, dokazano je kako je zna─Źajno lakše odr┼żati navike ve┼żbanja kroz du┼żi ┼żivotni vek onima koji su se u mladosti bavili sportom. Tako─Ĺe je po┼żeljno ponuditi detetu što više razli─Źitih sadr┼żaja prilikom ─Źega ─çe i pre nego što krene u školu, usvajati najrazli─Źitije oblike pokreta. To ─çe mu olakšati i poha─Ĺanje ─Źasova fizi─Źkog vaspitanja u osnovnoj školi kao i potencijalnu specijalizaciju u odabranom sportu kada za to do─Ĺe vreme.
Osim navedenog, po┼żeljno je uklju─Źiti dete u neke od lako dostupnih sadr┼żaja, npr. ritmiku, gimnastiku, školu atletike i plivanja, primerene borila─Źke sportove i sl. Ako ne znate odlu─Źiti koje bi aktivnosti bile odgovaraju─çe vašem detetu, mo┼żda vam pomognu rezultati istra┼żivanja na deci od 4 do 6 godina starosti. Utvr─Ĺeno je kako de─Źaci imaju bolje rezultate na testovima eksplozivne snage i koordinacije, a devoj─Źice na testovima repetitivne snage, gipkosti i ravnote┼że.

Kada je dete spremno uklju─Źiti se u sportsku aktivnost izvan redovnog programa vrti─ça?

Pitanje koje se gotovo svima name─çe, u suštini nosi vrlo jednostavan odgovor. Naime, u trenutku kada kao roditelj procenite da je vaše dete na nivou svesnosti sposobno pratiti uputstva trenera, ono je ve─ç spremno poha─Ĺati sportske aktivnosti prilago─Ĺene njegovim sposobnostima. Ako je dete sposobno saslušati zadatke i otprilike razlu─Źiti šta se od njega tra┼żi, tada je spremno poha─Ĺati d┼żudo za decu. Daljnje metode rada su poverene treneru, koji ─çe izna─çi optimalna rešenja u svrsi napretka deteta u po┼żeljnim motori─Źkim sposobnostima.
Svakako treba znati da sportska aktivnost ima pozitivan uticaj na razvoj dece pa razmislite o uklju─Źivanju vlastitog deteta u neku od njih, ako je ve─ç do sada ne poha─Ĺa.
Istra┼żiva─Źi sa Univerziteta Queen ista┼żili su novu hipotezu o uticaju kombinovanog fizi─Źkog i mentalnog treninga. Preliminarni rezultati pokazuju da je to dobar primer “ubijanja dve muve jednim potezom”.
Ima ve─ç dosta dokaza da fizi─Źka aktivnost, sama po sebi, podsti─Źe mo┼żdane funkcije, s trenutnim i dugoro─Źnim u─Źincima. Ve┼żba pove─çava nivoe grupa molekula poznate kao faktori rasta mozga, posebno onim koji se zove “Mo┼żdani neurotrofi─Źni faktor” (BDNF), koji cirkulišu krvlju i ─Źine mozak osetljivijim na u─Źenje i prilago─Ĺavanje.
Dakle, najnovija istra┼żivanja pokazuju da kombinacija fizi─Źkog ve┼żbanja i nakon toga misaonih zadataka daje dodatni podsticaj mozgu. Utvr─Ĺena su zna─Źajna poboljšanja u ja─Źini i više kognitivnih mera, kao što su selektivna pa┼żnja, vreme reakcije te koriš─çenje kratkoro─Źne i dugoro─Źne memorije.
Kada govorimo o metodama za prenošenje informacija smatramo da metod demonstracije u dobi d┼żudista do 15. godine ima dominantnu ulogu. D┼żudistima u toj dobi najviše informacija daje trener koji svojim savetima vodi mlade d┼żudiste prema najidealnijoj tehnici za njih. D┼żudisti u tom dobu još nemaju zna─Źajnije takmi─Źarsko iskustvo da bi im u savladavanju pojedine tehnike pomoglo prise─çanje ili povezivanje s njima. Tako se u najve─çoj meri usvajaju informacije, bez prevelikog seckanja tehnike i analiti─Źkog pristupa. Od metoda ve┼żbanja, dominantnu ulogu ima i standardno ponavljaju─ça metoda koja podrazumeva veliki broj ponavljanja ali i smanjeni intenzitet, budu─çi da deca u tom dobu nisu sposobna u zna─Źajnijoj meri anga┼żovati energetske mehanizme kojima bi mogli raditi višim intenzitetom. Tom metodom dolazi do izra┼żaja i razvoj aerobne izdr┼żljivosti koju prema principima treninga treba razvijati u tom uzrastu.
Frontalnim organizacionim oblikom rada trener osigurava poja─Źanu preglednost pri savladavanju novih tehnika, a mladim d┼żudistima daje mogu─çnost pore─Ĺenja sa svojim kolegama, te istovremeno i samostalno otklanjanje grešaka u procesu u─Źenja.
Specifi─Źni metodski postupci za uve┼żbavanje d┼żudo tehnika koji dominiraju u ovom uzrasnom dobu su:

  • nage komi (izvo─Ĺenje tehnike u celosti sa svim fazama)
  • sute geiko (ve┼żbanje s boljim ili iskusnijim ve┼żba─Źem ili trenerom) kojom se u situacionim uslovima i individualnim pristupom otklanjaju greške kod mla─Ĺih i tehni─Źki inferiornijih d┼żudista

Koordinacija je va┼żan ili skoro najva┼żniji faktor za uspeh u d┼żudou, a posebno kod mla─Ĺe populacije, što je i dokazano u nekim nau─Źnim radovima, da je koordinacija kod po─Źetnika i mladih ispred snage po zna─Źajnosti za uspeh na d┼żudo takmi─Źenju.
Za uskla─Ĺivanje pokreta u prostoru i vremenu s protivnikom i izvo─Ĺenje vrlo slo┼żenih tehni─Źko-takti─Źkih elemenata, potrebno je imati visok nivo koordinacionih sposobnosti razli─Źitog tipa. Kod d┼żudo borbe uvek je anga┼żovano celo telo, a tehnika se mora izvoditi vrlo brzo, da bi bila što efikasnija.
Koordinacija ruku je sposobnost manipulisanja objektima, te kao takva u d┼żudou, u kojem dolazi do kontakta, ima veliki uticaj.
Koordinacija nogu je sposobnost izvo─Ĺenja kompleksnih pokreta nogama i kao takva u d┼żudou ima zna─Źajan uticaj pri izvo─Ĺenju no┼żnih bacanja u svim vrstama kretanja.
Kordinacija tela je sposobnost realizacije kompleksnih motori─Źkih struktura premeštanjem celog tela u prostoru. Ova sposobnost posebno dolazi do izra┼żaja u d┼żudou jer se telo kre─çe u raznim pravcima.
Kombinacije fizi─Źkih i gimnasti─Źkih ve┼żbi i d┼żudo tehnika neizostavni su deo treninga svakog d┼żudiste od po─Źetka bavljenja d┼żudoom pa sve do vrhunske sportske d┼żudo karijere.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE