Obrenovac, 05.10.2022

POKRENUTA INICIJATIVA


Izvor: Alo.rs/M.D/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2021.
Šahovska olimpijada 2026. u Beogradu

Foto:─îes-bejz, autor: David Ljada


Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije na poslednjoj sednici jednoglasno je prihvatio predlog predsednika ŠSS Dragana Lazi─ça da se pokrene inicijativa za kandidaturu Srbije da Beograd bude doma─çin Šahovske olimpijade 2026. godine.

Kako to predvi─Ĺa Zakon o sportu, formiran je Inicijativni odbor od šest ─Źlanova, kojim predsedava Lazi─ç. Zadatak ovog tela je da pripremi obimnu dokumentaciju i predlo┼żi najvišim dr┼żavnim organima da podr┼że ovu inicijativu.

Šahovska olimpijada je najve─çi svetski skup šahista i jedna od najve─çih sportskih, umetni─Źkih i kulturnih manifestacija uopšte. Kroz svoje dugo postojanje stekla je poseban ugled, ne samo me─Ĺu ljubiteljima šaha, a odnos uticajnih ljudi iz sveta politike, biznisa i sporta prema Šahovskoj olimpijadi svedo─Źi o njenom izuzetnom zna─Źaju.

Šahovska olimpijada je takmi─Źenje koje traje 11 kola i odigrava se u 14 dana. Olimpijada se igra u muškoj i ┼żenskoj konkurenciji, a zvani─Źan deo svakog tima sa─Źinjava 6 aktera u muškoj (5 igra─Źa i kapiten), odnosno u ┼żenskoj konkurenciji.

Na poslednjoj Olimpijadi, 2018. u Batumiju (Gruzija) u─Źestvovalo je 185 ekipa iz 180 zemalja u muškoj i 151 ekipa iz 145 zemalja u ┼żenskoj konkurenciji. Ukupan broj u─Źesnika na Šahovskoj olimpijadi, kre─çe se oko 2200, broj slu┼żbenih lica oko 300, a broj posetilaca iz inostranstva nije manji od 5000. Tokom Šahovske olimpijade odr┼żava se i Kongres Svetske šahovske federacije (FIDE).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE