Obrenovac, 22.01.2022

OBRATI PA┼ŻNJU


Izvor: politika.rs/J.Antelj-I.Albunovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2021.
Štetne supstance i u sportskoj opremi

Foto:EPA/Joerg Carstensen


U uzorku bokserskih rukavica koje se prodaju na srpskom tr┼żištu prona─Ĺeno tri odsto ftalata. Pojedine lopte za pilates imaju izuzetno visoku koncentraciju ove supstance...

U sportskim rekvizitima, poput gimnasti─Źkih lopti, prostirki za jogu, tegova za ve┼żbanje, vija─Źa, lopti za pilates i sli─Źnoj opremi, neretko se nalaze takozvane supstance koje izazivaju zabrinutost, utvr─Ĺeno je tokom ispitivanja uzorka ovih proizvoda u okviru evropskog projekta „Eskri─Ź”.

U ovom projektu u─Źestvovala je i doma─ça organizacija „Alhem” – Alternativa za bezbednije hemikalije. Kako su objavili, proizvodi koji su analizirani, kupljeni su u 13 evropskih zemalja. U uzorku koji je kupljen u Srbiji, bokserskim rukavicama, prona─Ĺeno je tri odsto ftalata.

Ispitivani uzorci su, uglavnom, bili napravljeni od plastike, a rezultati istra┼żivanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze naj─Źeš─çe plastifikatori, usporiva─Źi gorenja, teški metali ili alkil fenoli. Ukupno je analizirano 82 uzorka, u jednoj ─Źetvrtini prona─Ĺeno je prisustvo ovih supstanci, dok je kod devet proizvoda koncentracija bila viša od 0,1 odsto.

Prema evropskoj uredbi o kontroli hemikalija, ali i po doma─çem Zakonu o hemikalijama proizvo─Ĺa─Źi ili distributeri su u obavezi da potroša─Źima daju informaciju o sastavu proizvoda ako opasnih supstanci ima više od 0,1 odsto.

– Iako je ova informacija zatra┼żena od njih, nijedan od devet proizvo─Ĺa─Źa ili distributera nije dostavio odgovor – navodi se u izveštaju.

Tokom analize, u sedam proizvoda prona─Ĺeni su plastifikatori za omekšavanje plastike – dve vrste ftalata koji su, u julu prošle godine, zabranjeni u proizvodima koji se stavljaju na tr┼żište EU u koncentraciji ve─çoj od 0,1 odsto i to zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i zbog reme─çenja rada endokrinog sistema. Jedan od njih prona─Ĺen je u koncentraciji od ─Źak 41 odsto u lopti za pilates.

U jednom proizvodu prona─Ĺeni su takozvani kratkolan─Źani hlorovani parafini koji su veoma dugotrajni, odnosno teško se razgra─Ĺuju u ┼żivotnoj sredini. Oni su regulisani me─Ĺunarodnom Stokholmskom konvencijom i zabranjeni su u proizvodima u koncentraciji ve─çoj od 0,15 odsto. Re─Ź je o konopcu za preskakanje, u kojem je prona─Ĺeno 2,6 odsto ove supstance i taj proizvod ne bi smeo da se na─Ĺe na tr┼żištu.

„Alhem” savetuje kako da kupujete

Izbegavajte predmete od plastike, naro─Źito meke plasti─Źne ili jeftine proizvode od tamne tvrde plastike. Plasti─Źne proizvode jakog mirisa vratite prodavcu, savetuju u ovoj organizaciji i potroša─Źima preporu─Źuju da na proizvodima potra┼że eko-oznake na proizvodima, kao što su EU „ekolejbl” i „blu ejnd┼żel”. Oni savetuju da je po┼żeljno pre kupovine skenirati proizvode preko aplikacije „Skenforhem” kako biste pokazali kompanijama da ┼żelite bezbedne proizvode.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE