Obrenovac, 25.01.2022

NEKADA BICIKLI, DANAS BUBAMARA


Izvor: Alo.rs/P.M./Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2021.
Najvei stadion u Vojvodini izgraen pre 96 godina

Foto:Alo/Marko Metla禳


Stadion „Karaore“ je najvei fudbalski stadion u Vojvodini. Naješe se koristi za fudbalske utakmice i atletska takmienja, a domai je stadion Fudbalskog kluba Vojvodina. Na tribinama ima 14.853 sedea mesta. Na ovom stadionu veinu svojih domaih utakmica igra mlada reprezentacija Srbije, kao i povremeno naša seniorska reprezentacija.

Na Vidovdan 28. juna 1924. godine otvoren je stadion „Karaore“ na kome su igrala dva fudbalska kluba - Vojvodina i Jude Makabi. Izgraen je na mestu starog biciklistikog veledroma iz 1888. godine, koji je okupljao srpsku i jevrejsku zajednicu. Sveano je otvoren na 120. godišnjicu Prvog srpskog ustanka. Pomo izgradnji stadiona dali su navijai i simpatizeri oba kluba, a znaajna sredstva prikupljena su od gostovanja amerikih operskih grupa „Luzijana“ i „Plava ptica“. Projektovao ga je in鱉enjer David Popovi, tadašnji predsednik Vojvodine. Stadion je od svog otvaranja do Drugog svetskog rata nosio naziv „Karaore“. Posle je bio poznat samo kao Gradski stadion, dok mu je prvobitno ime, koje je dobio po voi Prvog srpskog ustanka, vraeno 2007. godine.

Tokom Drugog svetskog rata podignuta je kuica na ju鱉noj strani stadiona, a tek 1991. dovršena je severna tribina. Atletska staza postavljena je 2004. godine, a u periodu 2008-2009. izgraena je nova jugoistona tribina, na koju je postavljen savremeni „Filipsov“ semafor.

U martu 2011. poelo je postavljanje reflektora, a cela rekonstrukcija završena je krajem jula iste godine. Osvetljenje je jaine 1.400 luksa, a vrednost projekta bila je oko 300.000 evra. Prva utakmica pod svetlošu novih reflektora odigrana je 6. avgusta 2011, kada su se u prijateljskom meu sastali Vojvodina i UTA Arad iz Rumunije.

Dana 24. maja 2013. rušenjem stare upravne zgrade (izgraene 1942.) na ju鱉nom delu stadiona otpoela je rekonstrukcija ju鱉ne tribine stadiona, kada je izgraena nova centralna ju鱉na tribina na mestu stare zgrade, u ijem se podtribinskom prostoru nalaze prostorije po standardima UEFA, a renovirana je i stara ju鱉na tribina. Rekonstrukcija je završena 20. avgusta, dva dana pred me Vojvodine u Ligi Evrope protiv Šerifa, a kapacitet stadiona povean je na 14.000 sedeih mesta.

Zapadna tribina ima ukupno šest ulaza iz Ulice Dimitrija Tucovia. Poseduje 4.302 natkrivena sedea mesta, lo鱉e kapaciteta 150 mesta za VIP zvanice, kao i A (88 mesta) i B (67 mesta) lo鱉e - predviene za veterane Vojvodine i druge goste.

U središnjem delu tribine nalazi se pres-centar, a iznad njega klupski kafe predvien za VIP goste.

Novinarima i TV ekipama obezbeen je nesmetan rad u 14 odvojenih kabina sa internet konekcijom.

Postoje dva ulaza na istonu tribinu, jedan sa severoistone i drugi sa jugoistone strane stadiona, a na tom delu „Karaora“ nalazi se deo tribine predvien za gostujue navijae, propisno odvojen od ostalog dela gledališta.

Sedeih mesta za goste ima ukupno 2.772.

Na severni deo stadiona, rezervisan za domae navijae, ulazi se kroz pet ulaza preko stepeništa koje vodi na vrh tribine, kapacitet mu je 3.994 mesta, a podtribinski prostor zauzimaju ugostiteljski i trgovinski objekti.
Novoizgraena ju鱉na tribina stadiona „Karaore“ (nekadašnji „mali jug“) ima 980 sedeih mesta, a ispod nje se nalaze prostorije Atletskog kluba Vojvodina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE