Obrenovac, 22.01.2022

PRVI OMLADINSKI FUDBALSKI STADION U BEOGRADU


Izvor: Alo.rs/P.M./Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2021.
Izgradnja je koštala skoro milion i po evra

Foto:Bing Maps


„Omladinski stadion“, ili stadion Omladinskog fudbalskog kluba (OFK) Beograd, nalazi se na lokaciji beogradskog naselja Stara Karaburma, odmah pored Bogoslovije, tik uz Dunav i Zvezdarsku šumu i od ve─çih stadiona najbli┼żi je centru Beograda.

Davne 1956. godine, Komisija za reviziju projekata Narodnog odbora sreza Beograd, odobrila je projekat izgradnje Omladinskog stadiona 30. avgusta te godine, a vrednost radova predvi─Ĺena predra─Źunom, iznosila je tadašnjih 152.329.498 dinara, plus pla─çene dr┼żavne i gradske takse u iznosu od 22.690 jugoslovenskih dinara. Gledaju─çi tadašnji kurs dinara u odnosu na ameri─Źki dolar i upore─Ĺuju─çi kurs dolara u to vreme i sada, dolazi se do zanimljivog podatka da je cena izgradnje „Omladinskog stadiona“ bila, u današnjim evrima, oko milion i 400.000 evra.

Ovaj stadion je zvani─Źno otvoren 10. avgusta 1957. godine, utakmicom izme─Ĺu Radni─Źkog i Spartaka. Skoro od samog po─Źetka postojanja „Omladinskog stadiona, njegov zvani─Źni korisnik je OFK Beograd, a popularni „romanti─Źari“ su na svom stadionu prvi put odigrali utakmicu 24. avgusta 1957. godine, kada je gost je bila Budu─çnost iz Podgorice. Tada je OFK Beograd, koji je tada i dalje nosio svoje prvobitno ime Beogradski sportski klub (BSK), a pobedio je rezultatom 3:1.

Investitor izgradnje stadiona je bio Savez sportova Beograda, projektni biro „Sportprojekt“ je zaslu┼żan za projekat stadiona, a glavni projektant u njemu je bio in┼żenjer Karlo Kacl, uz pomo─çnike Kostu Popovi─ça i in┼żenjera arhitekture Aleksandra Radovanovi─ça, dok je upravnik radova bio Sava Petkovi─ç. Kada je otvoren, stadion je imao kapacitet za oko 28.000 gledalaca, ali bilo je primera da je na stadionu bilo i preko 30.000 gledalaca, koji su na pojedinim me─Źevima ─Źak probili zaštitnu ogradu i utakmice pratili uz teren, s atletske staze!

Rekonstrukcija stadiona je zapo─Źeta 2000. godine. Renovirane su svla─Źionice za doma─çe i gostuju─çe igra─Źe, izgra─Ĺena je sauna i d┼żakuzi. Rekonstruisana je i upravna zgrada, a naredne godine su postavljene stolice na stadion i na ju┼żnu tribinu postavljen semafor koji ima displej veli─Źine 7 x 2,5 metara. Na isto─Źnoj tribini je izgra─Ĺena lo┼ża sa 92 mesta, kao i novinarska lo┼ża i pres centar koji prima 30 novinara. Zapadna lo┼ża ima kapacitet od 256 mesta za sedenje, ali njena rekonstrukcija još nije zapo─Źeta.

Pomo─çni teren sa vešta─Źkom travom je izgra─Ĺen 1999. godine i ima površinu 100 x 66 metara, a pored pomo─çnog se nalazi još jedan manji teren, tako─Ĺe sa vešta─Źkom travom. Krovom je pokrivena cela isto─Źna tribina stadiona i jedan deo zapada.

„Omladinski stadion“ je danas arena za više grana sportova, ili kako se to zvani─Źno ka┼że „multifunkcionalni objekat“: pored fudbalera, stadion svakodnevno koriste atletska, d┼żudo, biciklisti─Źka, teniska i ponekad rukometna i košarkaška sekcija Omladinskog sportskog društva Beograd. Ovaj sportski centar je ukupne veli─Źine oko 81.500 kvadratnih metara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE