Obrenovac, 29.11.2021

ŠPANSKI MEDIJI PIŠU


Izvor: Alo!/Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2021.
6 zvezda koje su obele┼żile epohu vaterpola, me─Ĺu njima Aleksandar ┼áapi─ç!

Foto:TANJUG/JADRANKA ILIC


Šest zvezda koje su obele┼żile epohu u vaterpolu.

Katalonski Manel Estiarte jedan je od najboljih igra─Źa u svetskom me─Ĺunarodnom vaterpolu, gde Jugoslavija godinama pokazuje svoju superiornost u prošloj eri.

Postoji mnogo igra─Źa koji su ostavili trag u vaterpolu svojim sjajnim nastupima na nacionalnom i me─Ĺunarodnom nivou. Evropski vaterpolo imao je va┼żna imena poput Evgenija Šaronova, Milivoja Bebi─ça ili, kao u slu─Źaju Španije, sa Manelom Estiarteom. Zbog svega ovoga, napravljen je presek u španskim medijima, kako bi se vrednovao zna─Źaj koji je šest zvezda imalo u istoriji vaterpola, a koje su ostavile neizbrisiv trag u ovom sportu.

Evgeni Šaronov

Ro─Ĺen u Rusiji 1958. godine. Tokom tih godina Sovjetski Savez je postao jedan od najboljih timova, osvojio je sve mogu─çe titule. Jedan od najve─çih uspeha koje je postigao pojedina─Źno i kolektivno bilo je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. Ruski golman je tako─Ĺe uspeo da osvoji bronzanu medalju u Seulu 1988. i Barseloni 1992. godine. Kasnije je najavio da se povla─Źi kao profesionalni igra─Ź, iako je ostao povezan sa ruskim vaterpolom, postao je predsednik Ruske vaterpolo federacije i ─Źlan tehni─Źke komisije FINA (Me─Ĺunarodna pliva─Źka federacija).

Dezso Giarmati

Ro─Ĺen u Ma─Ĺarskoj 1927. godine, bio je još jedan od velikih evropskih igra─Źa. Ma─Ĺarski igra─Ź je tokom karijere ubrao bezbroj sportskih uspeha. Jedan od svojih najve─çih uspeha postigao je na Olimpijskim igrama u Tokiju (1964.), Helsinkiju (1952.) i Melburnu (1956.), gde je svaki put osvojio zlatne medalje. Ovo dostignu─çe nije postigao samo kao igra─Ź, ve─ç i kao trener. Dezso Giarmati, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu (1976). Njegovi uspesi nisu zasnovani samo na titulama, ve─ç su ga smatrali I najbr┼żim vaterpolistom na svetu, jer je bio u stanju da odradi 100 metara u vremenu od 58,5 sekundi. U Ma─Ĺarskoj su ga smatrali herojem i ─Źak je bio deo nacionalnog parlamenta.

Milivoj Bebi─ç

U Splitu nastavio je superiornost jugoslovenske reprezentacije u svetu vaterpola. Bebi─ç je igrao na nacionalnom nivou za Posk u Splitu, obdaren izuzetnim talentom i uzdignut na nivo italijanskog De Magistrisa. Olimpijski uspeh jugoslovenskog tima nastavljen je sa Bebi─çem, pa su na taj na─Źin dva uzastopna izdanja Jugosloveni uzeli zlatnu medalju. Dobili su zlato na Olimpijskim igrama u Los An─Ĺelesu 84 i u Seulu 88, dok su u Moskvi 80-tih osvojili srebro. Bebi─ç je u sportskoj karijeri prepoznat sa svim priznanjima me─Ĺunarodnog vaterpola. ─Éani de Magistris Jedan je od najboljih italijanskih vaterpolista koji je svoju avanturu zapo─Źeo u plivanju. Bio je odli─Źan pliva─Ź koji je postigao velike uspehe u italijanskom plivanju. Kasnije je otišao na vaterpolo i u─Źestvovao na 5 olimpijskih igara. Tokom cele karijere uspeo je da postigne više od 6.000 golova, što je prekretnica. Što se ti─Źe njegovog rekorda, najzna─Źajnija je zlatna medalja na svetskom prvenstvu u vaterpolu 1978. godine, srebrna medalja u Montrealu 76 i 17 titula prvaka. Na kraju karijere postao je trener i bio je veliki promoter ┼żenskog vaterpola.

Manel Estiarte

Smatra se najboljim španskim vaterpolistom svih vremena i voljen je na nacionalnom nivou. Tokom ve─çine osamdesetih bio je poznat i kao najbolji strelac u svetskom vaterpolu, emigrirao je u Italiju da bi uspeo u Pescari, gde je postao idol grada. Bio je najbolji strelac na Olimpijskim igrama u Moskvi, Los An─Ĺelesu i Seulu, pošto je u Pertu-91 presudno doprineo srebrnoj medalji koju je reprezentacija Španije osvojila na tom Svetskom kupu. Bio je me─Ĺunarodni 348 puta, postavši najbolji strelac na tri olimpijske igre. Dobitnik je nagrade za najboljeg vaterpolistu sveta u sedam navrata (izme─Ĺu 1986. i 1992.).

Aleksandar Šapi─ç

Još jedno od velikih imena jugoslovenskog vaterpola. Srbin je najbolji strelac u istoriji ovog sporta u bivšoj Jugoslaviji. Za mnoge stru─Źnjake i fanove bio je najbolji vaterpolista svih vremena na svetu. Ova mu je ─Źast dodeljena 2005. U svom zapisu ima nekoliko bodovnih rekorda i bronzane, srebrne i zlatne medalje na Olimpijskim i Svjetskim igrama i Evropskim prvenstvima. Trenutno, kao i u slu─Źaju Dezsa Giarmatija, odlu─Źio je da u─Ĺe u politiku postavši predsednik opštine Novi Beograd od 2012. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE