Obrenovac, 25.01.2022

NAJSTARIJI FUDBALSKI STADION U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI


Izvor: Alo.rs/P.M./Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2021.
Slavljeni─Źko mesto druga Josipa Broza Tita

Foto:RAS/Marko Metlaš


Stadion FK Partizan, nekadašnji Stadion JNA, objekat je sa najdu┼żom sportskom tradicijom u nekadašnjoj Jugoslaviji. Nalazi se na mestu koje je oduvek bilo središte najva┼żnijih fudbalskih zbivanja u zemlji

Tu je pre Drugog svetskog rata bilo igralište i dom slavnog šampiona BSK-a - Beogradskog sportskog kluba. Taj stadion je sagra─Ĺen 1929. i imao je kapacitet od 25.000 mesta. Prilikom dogradnje 1934. godine, kapacitet je proširen za još 4.500 mesta, a tom prilikom je uvedeno i elektri─Źno osvetljenje za igranje no─çnih utakmica. Stadion je, na┼żalost, u savezni─Źkom bombardovanju 1944. godine teško ošte─çen, a celokupna dokumentacija i brojni trofeji BSK-a su zauvek uništeni.

Svoje prve utakmice posle rata kao doma─çin Partizan je igrao na stadionu koji se tada prvo zvao „20. oktobar”, da bi 1946. godine preimenovan u Stadion CDJA (Centralni dom Jugoslovenske armije).

Godine 1948. po─Źinje izgradnja novog stadiona, koji je sve─Źano otvoren 9. oktobra godinu dana kasnije, dobio je ime Stadion JNA, po kome je poznat i danas, a tog dana se odigrala i prva fudbalska utakmica na novom terenu, izme─Ĺu Jugoslavije i Francuske.

Partizan je svoju prvu utakmicu na svom novom stadionu odigrao 23. 12. 1949. protiv zagreba─Źkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana armije, 22. decembra, a Partizan je pobedio sa 3:2.

Kapacitet stadiona je tada bio 62.000 mesta, ali je posle rekonstrukcije zbog strogih kriterijuma UEFA 1998. godine taj broj smanjen na oko 32.000.

Tom prilikom su ugra─Ĺena nova sedišta, savremena elektronska oprema, novo osvetljenje, a i prošireni su prolazi za ulazak i izlazak navija─Źa. Igralište ima dimenzije 105x70 metara, tribine imaju 30 redova sedišta i postoji 30 ulaza za gledaoce. Najviša ta─Źka stadiona je na visini od 21 metra, a najudaljenija mesta gledališta su na rastojanju od 236 metara po du┼żini (sever-jug) i 150 metara po širini (istok-zapad).

Tokom postojanja Jugoslavije, Partizan nije bio vlasnik stadiona, ve─ç vojska, tadašnja JNA. Ipak, sva ulaganja i teret odr┼żavanja padao je na le─Ĺa Partizana. Vojska je još sedamdesetih godina prošlog veka ┼żelela da se reši vlasništva nad stadionom, jer je za nju bio preveliki teret, ali je grad Beograd, kojem je uporno nu─Ĺeno vlasništvo nad stadionom, to odbijao.

Najzad, 1989. godine, tadašnja JNA je u skladu sa svim tadašnjim zakonskim procedurama predala Stadion JNA u vlasništvo FK Partizan, te je tako Partizan najzad postao vlasnik stadiona.

Ovaj prenos vlasništva je dugo osporavalo Ministarstvo odbrane Srbije, ali je kona─Źnom sudskom odlukom iz prole─ça 2019. godine Partizanu i definitivno potvr─Ĺeno vlasništvo nad stadionom, koji se danas zove „Stadion Partizana“.

─îeka se nova rekonstrukcija

Godine 1995. „Stadion Partizana“ je ušao u sistem razvoja svetskih stadiona, sa projektnim rešenjem natkrivanja i pretvaranja u veliki sportsko-poslovni centar. Po─Źetak rekonstrukcije stadiona je bio planiran za 1. avgust 2007. ali do po─Źetka izgradnje nije došlo jer Skupština Srbije nije usvojila neophodne zakonske odredbe. Vrednost celog projekta je oko 300 miliona evra i procenjeno je da ─çe gradnja, kada eventualno po─Źne, trajati dve godine. Novi stadion bi trebalo da bude podignut na površini od 12,5 hektara i mo─çi ─çe da primi oko 60.000 posetilaca. Obuhvata─çe i hotel sa pet zvezdica, veliki podzemni poslovni centar, parking, bioskop, devet teniskih terena i stambeni blok sa 400 stanova.

Koncerti: Od „Bijelog dugmeta“ i „Prljavog kazališta“ do „Metalike“

Kao i na komšijskom Zvezdinom stadionu „Rajko Miti─ç“, i na stadionu Partizana odr┼żani su neki od najve─çih koncerata u prošlom veku. Davne 1979. godine odr┼żan je ─Źuveni „YU rok spektakl“, na kome su, izme─Ĺu ostalih, svirali „Prljavo kazalište“, „YU grupa“, „Galija“, „Generacija 5“ i, naravno, „Bijelo dugme“, tadašnje neprikosnovene zvezde doma─çe rok scene. Hevimetal bend „Metalika“ tu je svirao 2004. godine, a pet godina kasnije ─Źuveni australijski gitarista Angus Jang i njegov AC/DC.

Tu se završavao put štafete mladosti

Osim rok koncerata, u tadašnjoj Jugoslaviji se tu odr┼żavao i ─Źuveni slet za Dan mladosti, 25. maj, kome je sve do smrti 1980. godine prisustvovao Josip Broz Tito. Na toj ceremoniji, drugu Titu je predavana štafeta mladosti, koja je mesecima ranije obilazila celu SFRJ i u kojoj se nalazila ro─Ĺendanska ─Źestitka socijalisti─Źke omladine u kojoj su se, uz manje ili ve─çe izmene, omladinci uglavnom zaklinjali da ne─çe skretati sa Titovog puta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE