Obrenovac, 06.07.2022

SPEKTAKL NA 'MARAKANI' - 80.000 NAVIJAČA!


Izvor: Espreso/V.G/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2022.
Horsko pevanje i aplauzi

Foto:Starsport©


Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, Crvena zvezda je dočekala Dinamo. Pred početak meča "Delije" su prvi put čuli stihove koji će im se urezati u srca, i koji će postati himna kluba iz "Ljutice Bogdana".

Himnu je pevao veliki hor „Branko Krsmanović“. Singl sa himnom Zvezde je objavljen u septembru 1976. godine u izdanju PGP- RTB.

A da li znate koji velikani su se okupili oko nje?

Tekst je sastavio Ljubivoje Ršumović, dok je muziku pisao Sanja Ilić. U prvom izvođenju himne na stadionu "Marakana" čuveni muzički kompozitor je dirigovao velikom horu. Isticao je da aplauz Delija nikako nije mogao da zaboravi.

U nekom od intervjua, preminuli muzičar je istakao:

- Džajić je bio direktor i dogovorili su da od te pesme napravimo navijačku himnu Sportskog društva Crvena zvezda, pa je Ršumović došao i napravio tekst, da bi pesma mogla da se peva i kad su žene i muškarci u pitanju. Malo su razblažili celu pesmu, više to nije bilo to, nije to bila više navijačka pesma. "Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele", to nije bio uopšte smisao moje ideje za navijačku pesmu - objašnjavao je svojvremeno Sanja Ilić.

Sa druge strane Ljubivoje Ršumović je u intervjuu za sajt Crvene zvezde 2019. godine izjavio:

- Voleo bih i da ponovo uradim himnu, tačnije da redizajniramo postojeću. Želeo bih da je osavremenim u ritmu, ali nije problem ni da se napravi nova himna. Podržao bih i da je uradi nova generacija muzičkih stvaralaca. U mojoj mladosti svake godine se u martu mesecu pravila velika priredba na kojoj su se dodeljivale nagrade, a reditelji Đorđević, Šotra, Ivan Bekjarev i ja smo pravili scenarija i režirali taj događaj. To je bilo vreme kad su i Zvezdine zvezde počele da se pojavaljuju i uvažavaju. Drago mi je što je naš stadion poneo ime prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

https://www.youtube.com/watch?v=ekaifZKxDnY

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE