Obrenovac, 12.08.2022

STARI OBRENOVAC


Izvor: Lokalne Novine

STARI  OBRENOVAC

Urbanizacija ,modenizacija, obnavljane dotrajale infrastrukture,gotovo da je dovelo do potpunog zaborava nekadasnjeg izgleda starog Obrenovca, a o samom  izgledu stare varosice, same blizine tadasnje drzavne granice ,i nekadasnje carinarnice, koje su ovu varosicu cinile vaznim trgovackim i ekonomskim centrum, generacije mladih Obrenovana gotovo da ne znaju.

Jedini ,,provodnik,, duha toga vremena su price i samo prepricavanje tada burnog socijoloskog zivota koji u ovoj varosici tada nije izostajao. Jedna takva prica ima vrlo vazan istoriski karakter,naime o cemu se radi?

Sinonim za pomenutu carinarnicu je prema recima starih poznavalaca ove teme ,,cuvena,, Zabrezanska Skela, inace tada jako bitna , kao osnovno sredstvo prevoza I povezivanja dve obale ili ti bolje reci dve drzave. Sa jedne strane se tad nalazila Srbija pod juresdikcijom Osmanskog carstva ,a sa druge tadasnja Austo-Ugarska .Negde neposredno pred sam pocetak Prvog Srpskog ustanka upravo na Zabrezanskoj skeli Turci hvataju Ustanickog kurira koji u svom prtljagu nosi pismo Karadjordja ,te iz njega otkrivaju da se sprema buna ili ti ustanak ,a zatim kao odmazdu sutradan organizuju secu Knezova u kojoj je u jednom danu pogubljena najuglednija Srbska vlastela.

Ovu tajanstvenu pricu I jos mnogo drugih mozda nikad ne ispricanih, krije duh STAROG OBRENOVCA . Kako I sa koliko zara tadasnji ocevidci ovog istoriskog dogadjaja su pricali svojim pokolenjima I na koji nacin se ona sacuvala do danas ,uvrstila u istoriju ,dosla do nas kao istoriska cinjenica ,mozda samo svedoci I ,,tezina ,,dogadjaja koji joj je sledio.

Ovakve I slicne stvari o tadasnjem duhu vaseg grada saznaj te iz sledeceg nastavka ,,PRICE O STAROM OBENOVCU…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE