Obrenovac, 02.07.2022

Indeks telesne mase ipak nije uvek pokazatelj zdravlja


Izvor: Lepota i zdravlje | Obrenovac, 12.02.2022.
Indeks telesne mase kategori┼íe ljude na osnovu te┼żine i visine, a razvio ga je Adolf Ketle, pre dva veka

Foto:Lepota i zdravlje


´╗┐

Indeks telesne mase, odnosno BMI, goru─ça je tema ve─ç neko vreme. A da li je on pokazatelj zdravlja, pokušavamo da otkrijemo u nastavku. 

Indeks telesne mase kategoriše ljude na osnovu te┼żine i visine, a razvio ga je Adolf Ketle, pre dva veka. U pitanju je skrining metod za gojazne ljude, ali da li je BMI zaista indikator zdravlja?

Indeks telesne mase

BMI je formula koja koristi te┼żinu i visinu kako bi se osoba klasifikovala u kategorije: neuhranjen, zdrava te┼żina, gojazan ili preterano gojazan. A samim tim, svaka kategorija povezana je s odre─Ĺenim zdravstvenim rizicima.

BMI- kategorije

Neuhranjeno: manje od 18.5
Zdrava te┼żina: od 18.5 do 25
Gojazno: od 25 do 30
Preterano gojazno: preko 30
Ektremno gojazno: preko 40

Kako izra─Źunati BMI?

Te┼żina (kg) : Visina² (m) = BMI

Ali da li je BMI zaista va┼żan?

Prema stru─Źnjacima, u pitanju je individualna te┼żina za individualnu visinu. Ali u slu─Źaju ra─Źunanja indeksa telesne mase, ne uzima se u obzir procenat miši─ça ili masnih naslaga koje pojedinac ima. Isto tako, prekomerna te┼żina mo┼że biti uzrokovana i nekim oboljenjima. Drugi faktori koje treba uzeti u obzir su i na─Źin ishrane, fizi─Źka aktivnost, nasledni faktori, nivo stresa itd.

Odre─Ĺene grupe ljudi ne bi trebalo da uzimaju BMI u obzir, a to su: profesionalni i rekreativni sportisti i miši─çave osobe, trudnice, seniori i deca.

Stru─Źnjaci upozoravaju da je BMI samo jedan od faktora koji bi trebalo uzeti u obzir kada je u pitanju pra─çenje celokupnog zdravstvenog stanja. Ipak, indeks bi mogao biti od pomo─çi u slu─Źaju odre─Ĺenih oboljenja kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

BMI ne bi trebalo da bude jedini faktor prilikom odre─Ĺivanja zdravlja, ali mo┼że biti dobra putanja ka ispunjenju ciljeva.

Bolji indikatori zdravlja

Procenat masti u telu, prema stru─Źnjacima, predstavlja bolji indikator zdravlja u odnosu na BMI. A procenat masti uklju─Źuje i obim struka u odnosu na visinu, nivo stresa, krvni pritisak, nivo holesterola, kao i nivo še─çera u krvi.

Za kraj, stru─Źnjaci zaklju─Źuju: telesna te┼żina jeste va┼żna, ali postizanje idealne te┼żine nije garancija zdravlja!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE