Obrenovac, 02.07.2022

KOLIKO JE OPASNO IZACI NAPOLJE SA MOKROM KOSOM?


Izvor: Srbija Danas | Obrenovac, 22.02.2022.
Doktorka objašnjava da li zaista možemo dobiti UPALU MOZGA

Foto:Profimedia
"Ne možeš napolje mokre kose" ili "Osuši kosu barem dva sata pje nego izađeš napolje", rečenice su s kojim smo manje više svi odrastali.

Na pitanje "zašto" obično bi dobivali odgovor: razbolećeš se, iskriviće ti se lice ili dobit ćeš upalu mozga.

Većina nas je tako, uglavnom ne razumevši zašto, to i poslušala i to prenosimo i na svoju decu. No zašto zapravo ne smemo napolje mokre kose, pogotovo kada je hladno, objašnjava za "24 sata" dr. Branislava Čilić.

- Često čujemo da ne ostavljamo kosu mokrom duže vreme ili da ne izlazimo mokre kose van, naročito po hladnom vremenu jer ćemo se prehladiti. Kada je u pitanju prehlada, grip, upala sinusa i neke druge upalne bolesti koje se povezuju s mokrom kosom onda moramo naglasiti da upala bez uzročnika upale nije moguća, dakle mora postojati bakterija, virus ili gljivica koja će upalu uzrokovati. Ako je podloga na kojoj se uzročnik razmnožava k tome vlažna i topla to će mu pružiti dobre uslove i bolest će napredovati. Upravo to omogućavamo mokrom kosom - objasnila je dr. Čilić.

No to nije jedina opasnost. Ona postoji i kod spavanja s mokrom kosom.

Zašto je zimi mokra kosa problem?

- Tokom zime i općenito hladnih dana, mokra koža i kosa pojačano otpuštaju toplinu tela te tako dovode do snižavanja temperature tela što može biti neprijatno ukoliko nemamo povećanu telesnu temperaturu. Tada se mogu pothladiti mokri delovi tela te im narušiti imunitet - razjasnila je lekarka.

- Kada govorimo o estetici onda svakako ne preporučam ići mokre kose na spavanje jer će se mokra kosa više uplesti i zamrsiti a i lomljivija je od suve kose te može doći do velikog gubitka delova vlasi što smanjuje gustoću kose. Sve navedeno je različito primenjivo kod različitih ljudi imajući u vidu našu različitost, navike, godine, imunitet, kvalitet kose i imamo li brižne osobe u okolini koje će reći: „Ne idi van mokre kose razbolećeš se - zaključuje dr. Čilić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE