Obrenovac, 20.08.2022

GROŽĐE DOBAR ČISTAČ ORGANIZMA


Izvor: B92 | Obrenovac, 18.09.2021.
Grožđe, osim što osvežava, korisno je i kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tela, za lečenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih alergija.

Foto: Shutterstock/ mythja


Svež sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 odsto šećera, pa je i energetski vredna namirnica. Ovo voće je, takođe, važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. "Kožica" grožđa puna je balastnih stvari poput vlaknima, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospješuje probavu i pomaže u izlučivanju vode iz tela (diuretik). Optimalna mera fosfora i kalcijuma u grožđu deluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcijumu i magnezijumu, sastavni deo svih koštanih struktura. 

Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrija, fosfora, kalcija, kalija, gvožđa, magnezija i flora a sadrži i jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu. Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE