Obrenovac, 27.11.2021

KOJE NAVIKE SU ISPRAVNE?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2019.
Evo koliko puta dnevno treba da perete zube

Foto:Shutterstock
Glavna svrha pranja je da se ukloni zubni plak, a ne ostaci hrane, jer je to ono što uzrokuje propadanje zuba.

GRICKANJE LEDA IZ PIĆA

Krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se deo zuba polomi. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na zubnoj gleđi, što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.

KORIŠĆENJE ZUBA KAO ALATA

Za uklanjanje etikete s nove odeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može doći do oštećenja, slabljenja i pucanja zuba.

MUĆKANJE VINA U USTIMA

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ, a belo je opasnije od crnog. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osetila prava aroma, ali, ako želite zdrave zube, nemojte to praktikovati.

PLIVANJE U BAZENU

U ovom slučaju za propadanje zubne gleđi mogu biti krive hemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno hlor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.

PREVIŠE ČETKANJA

Pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i pre spavanja, sasvim je dovoljno. Sve više od toga samo može napraviti više štete nego koristi. Takođe, pranje brzo nakon obroka ili konzumiranje gaziranih sokova samo će više oštetiti gleđ jer je kiselina u ustima visoka, a gleđ zbog nje osetljivija nego inače. Bolje je sačekati najmanje sat vremena jer će do tada pljuvačka neutralizovati tu kiselinu.

PRANJE TVRDOM ČETKICOM

Neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo tako oštećuju gleđ. Osim toga, to može dovesti do povlačenju zubnog mesa, zbog čega zubi postaju osetljivi. Naime, površina korena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše.

PIRSING NA JEZIKU ILI USNAMA

Ljudi koji ga imaju na tim mestima mogu njime slučajno oštetiti zube dok jedu.

EVO ŠTA SVE MOŽE OŠTETITI ZUBE

Za neke navike ne bi vam palo na pamet da uništavaju zube, kao što je, recimo, plivanje u bazenu ili previše četkanja. Ali stomatolozi upozoravaju da je to zaista tako i izdvajaju neke od najčešćih situacija u kojima dolazi do oštećenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE