Obrenovac, 14.08.2022

UPOTREBA MIRISA POBOLJŠAVA MEMORIJU


Izvor: N1/Medical News Today,Lokalne novine | Obrenovac, 11.02.2020.
Nedavna studija istraživanja objasnila i zašto

Foto:REUTERS/Fabrizio Bensch
Nedavna studija istraživala je ulogu mirisa u učenju i pamćenju. Autori potvrđuju da strateška upotreba aroma tokom učenja i tokom spavanja može da poboljša memoriju.

Istraživači su zaključili da ćemo se, ako osetimo aromu dok usvajamo nova saznanja i spavamo pored izvora istog mirisa, lakše prisetiti informacija.

Ranije studije su već identifikovale ovu vrstu efekta, ali noviji rad jedan je od retkih koji ga opisuje u stvarnoj situaciji, van laboratorije. Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu "Scientific Reports".

Miris i pamćenje

Evolucijski gledano, olfakcija je jedno od najstarijih čula. Usko se povezuje sa delovima mozga koji se bave emocijama i pamćenjem, zbog čega nas određene arome mogu, sa velikom lakoćom, vratiti nazad u određeno vreme.

Tokom godina, naučnici su se pitali da li veze između mirisa i pamćenja mogu biti korisne u nastojanju da se poboljšaju sposobnosti učenja.

U studiji iz 2017. godinu naučnici su predstavili nekim učesnicima određeni miris dok su rešavali određene zadatke.

Zatim su svi učesnici bili izlagani istom mirisu. Oni koji su osetili miris i tokom spavanja imali su bolje rezultate na testovima pamćenja od grupe koja je bila izložena mirisu samo tokom učenja. Takođe su postigli bolje rezultate od onih kojima naučnici na početku nisu predstavili miris.

Ideja upotrebe arome za pomoć pri pamćenju je jednostavna. Međutim, ranije studije predlagale su da istraživači predstave miris tokom određenog dela spavanja kako bi mogao da deluje. Da bi to postigli, oni bi morali da prate pojedinca dok spava, koristeći posebnu opremu. Međutim, ta tehnika bi bila neupotrebljiva za širu javnost.

U novoj studiji, istraživači su želeli da provere da li bi ova tehnika mogla da bude uspešna i van laboratorija.

Miris ruže

Da bi to istražili, naučnici su regrutovali 54 učenika šestog razreda iz Nemačke. Zamolili su učesnike da kod kuće drže štapiće sa mirisom ruže dok uče nove reči iz rečnika engleskog jezika. Polovina učesnik je imala zadatak da i dok spava bude izložena istom mirisu.

Rezultat istraživanja

"Učesnici su pokazali značajan uspeha u učenju za oko 30 odsto ako su aromatične štapiće koristili tokom faze učenja i spavanja", rekla je prva autorka Franciska Njumen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE