Obrenovac, 20.08.2022

KARIJES SE OLAKO DOŽIVLJAVA


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2020.
A može da prouzrokuje ozbiljne probleme...

Foto:Shutterstock
Za većinu ljudi, zdravlje zuba je manje važno od zdravlja ostatka tela, što je izuzetno pogrešno, objašnjava doktor stomatologije, Ada S. Kuper. Karijes je prisutan kod 90 odsto svetske populacije, nezavisno od godina starosti ili pola.

Dok većina doživljava karijes samo kao "nešto crno" od čega zub počinje da boli, stomatolozi objašnjavaju da je to hronična bolest koja može da dovede do gubitka zuba, ali može i da bude uzrok ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr Kuper smatra da je neinformisanost najveći uzrok za tako velik broj karijesa, a tome doprinosi i najpopularniji mit - da zub boli ako imate karijes.

Osećaj bola javlja se tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovani oblik oštećenja zuba i lečenje je zahtevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski tretirati i najčešće se preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Deca nisu sklonija karijesu

Drug mit o karijesu je da su deca sklonija njegovom nastanku, a zapravo je suprotno. Kod dece i mladih lučenje pluvačke je pojačano, a ona neutrališe kiselinu i tako štiti zubnu gleđ i sprečava nakupljanja plaka.

Ono zbog čega deca i tinejdžeri češće imaju karijes je unos prevelike količine šećera kao i lošija higijena zuba, od redovnog pranja do pregleda.

Sir spečava pojavu karijesa

Konzumiranje sira povećava proizvodnju kiseline u ustima i zbog toga je delotvornije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaćih guma, tvrde naučnici sa američke Akademije opšte stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od nastanka karijesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE