Obrenovac, 13.08.2022

MRŠAVITE PRODUKTIVNIJE


Izvor: Menshealth.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.02.2020.
Iskoristite pun potencijal vožnje biciklom

Foto:Shutterstock
Potvrđeno je da višak kilograma ima loš uticaj na opšte zdravstveno stanje, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da obim struka veći od 89 cm za žene i 102 cm za muškarce stvara rizik od kardiovaskularnih bolesti – čak i ako nemate višak kilograma.

Adbominalna masnoća se povezuje sa visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom, visokim nivoom šećera u krvi i dijabetesom – dobra vest je da sigurno već imate “alat” koji će vam pomoći u borbi protiv ovog zla, a to je vaš bicikl.

Da biste maksimalno iskoristili vaše novo omiljeno prevozno sredstvo važno je da izvedete seriju vežbi koje će ubrzati vaš metabolizam i aktivirati dodatno sagorevanje masti tokom dana.

Radite intervalne vežbe – jednom nedeljno, sasvim je dovoljno. Odredite dan u nedelji za ovakav trening, a ukoliko ne možete, trenirajte jače za vikend (više istraživanja je ukazalo da intervalni treninzi tope viškove masti efikasno, posebno one nataložene duboko u trbušnoj duplji – visceralne).

Postoji nekoliko načina da pridružite intervalan trening vožnji bicikla. Započnite zagrevanjem 10-15 minuta, a zatim dajte sve od sebe (na lestvici od 10, nivo 9), u vremenskom periodu 30-60 sekundi. Potom smanjite tempo na 1 minut, pa ponovite vrhunac intenziteta. Trebalo bi da imate ovakvih 5 serija, sa periodima 2-3 minuta, kada trenirate sniženim tempom. Održavajte svoj trening dobro kontrolisanim. Važno je napomenuti da ukoliko rešite da stalno primenjujete visoko-intenzivne treninge, dovešćete svoj organizam u stanje stresa čiji rezultat je hronična upala. Intervalne treninge bi trebalo da primenjujete maksimum dva puta nedeljno, ostalim danima vozite tempom koji vam je komforan. Zloupotreba visoko-intenzivnih treninga vas neće učiniti ni mršavijim niti će vam dati bolje rezultate.

Osim “intervalnog biciklizma”, možete da isprobate pravilo 80/20. Ovo pravilo su osmislili treneri, a poznato je i kao polarizovani trening. Reč je o treningu sa balansiranim intenzitetom – a pogodan je za sve one koji žele da smanje mast u abdominalnom delu, da postanu brži i da se zategnu. U ovom slučaju fokusirajte se da 80% vremena okrećete pedale lakšim tempom, a 20% vremena prilagođenim ili visokim intenzitetom. Na ovaj način ćete, kad god dođe do momenta da povećate tempo, imati dovoljno energije da iskoristite svoj potpuni kapacitet.

Ako želite da dodatno ubrzate sagorevanje masti, isprobajte post, dva do tri puta nedeljno, tokom svojih biciklističkih tura. Ako osećate da vam je naporno, probajte da popijete crni čaj ili kafu. Međutim, savetujemo da ipak doručkujete, ako vaši biciklistički treninzi traju dva i više sati. Post je veoma efikasan kod sagorevanja masti, naročito ujutru, kada vam je i lakše da izdržite bez jela, kako čitavu noć niste jeli ništa, takođe. U ovo doba dana je i nivo glikogen au krvi nizak pa će telo morati da koristi mast kao gorivo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE