Obrenovac, 19.01.2022

POTREBNO MU JE KVALITETNO 'GORIVO'


Izvor: B92/Klix,Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2019.
Ove namirnice su idealne za optimalan rad mozga

Foto:Depositphotos
Mozak je organ ljudskog tela koji u proseku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 odsto unesenih kalorija tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki od nas idu i korak dalje kada su u pitanju morski plodovi te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, sigurno riba ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionisao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je reč o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kako što je već rečeno, riba je jako dobar izbor ako želite da poboljšate rad mozga pošto ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pospešuju protok krvi u mozgu i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaoa, koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi, takođe može sprečiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđi pirinač u sebi sadrži veliku količinu vitamina E, koji je koristan u sprečavanju nastanka Alchajmerove bolesti. Osim vitamina E, delotvoran je i vitamin B, koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da deluje u regulaciji krvnog pritiska te u poboljšanju rada mozga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE