Obrenovac, 12.08.2022

NAJGORI OSEĆAJ


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2020.
Evo zašto ne možemo da zaspimo kada smo preumorni

Foto:Depositphotos
Česte su situacije, pogotovo u zimskom periodu, kada posle dugog i napornog radnog dana jedino razmišljate o odlasku u krevet.

Međutim, kada legnete u krevet pojavi se problem, ne možete da zaspite.

Lekari koji se bave problemima spavanja podsećaju da postoji bitna razlika između osećaja umora i pospanosti, koju je važno znati.

"Možete svakako osećati i jedno i drugo, i umor i pospanost, ali ovi pojmovi se često mešaju", kaže stručnjak za spavanje dr Šelbi Haris.

Pospanost se lako rešava

"Pospanost se ne odnosi na osećaj opšteg pada energije u organizmu", kaže dr Haris i dodaje, "već na osećaj kad nam je samo potreban san, pa ćemo se odmah i osećati bolje ako malo odspavamo".

"Ali, ako nismo umorni, san ne dolazi lako, jer telo, um i psiha pokušavaju da rade sa energijom koju imamo i ne mogu da pređu u stanje mirovanja", objašnjava doktorka.

Umor je, s druge strane, kaže dr Haris, osećaj da za sobom vučemo težak teret, a nemamo za to energije.

Umor i nesanica često idu zajedno

Postoji začarani krug koji dolazi s osećajem velikog umora, kada smo toliko umorni da ne možemo da zaspimo, pa se "zaglavimo" u tom obrascu potpune iscrpljenosti.

"Mnogi koji pate od nesanice, ako joj nisu uzrok drugi medicinski ili psihijatrijski problemi, osećaju umor, ali ne i pospanost. Pa i kad se trude, ne mogu lako da utonu u san", kaže doktorka.

Pospanost obično upućuje na specifičan problem

Često znamo da smo pospani jer smo u toku jedne nedelje dve večeri zaredom ostali budni do 2 ujutru.

Međutim, ako osećamo pospanost i pored kontinuiranog spavanja, dr Haris predlaže razgovor s lekarom o tome šta može uticati na kvalitet sna.

Umor se teže određuje

Ako se osećate iscrpljeno i nedostaje vam energije duže vreme, dr Haris predlaže da poradite na svojoj večernjoj rutini, i to tako što ćete ukloniti sve uzročnike koji remete san.

Potrudite se da stres svedete na najniži mogući nivo, idite na spavanje svake večeri u isto vreme i ograničite unos teške hrane tri sata pre spavanja.

Telesna aktivnost ili šetnja vam takođe mogu pomoći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE