Obrenovac, 27.11.2021

ZAŠTO JE ŽENAMA UVEK HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA?


Izvor: Index,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2019.
Ovo su razlozi koje nauka navodi

Foto:Depositphotos
Ne, niste umislile da se smrzavate dok je vašim muškim kolegama vruće. Postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvek hladnije.

1. Žene imaju višu telesnu temperaturu od muškaraca

Studija koju je napravio Univerzitet u Merilendu i koja je objavljena u JAMA Network utvrdila je da, iako telesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, telesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvek toplije, ipak to nije tako. Naime, kad se vaše telo navikne na topli vazduh, hladniji vazduh se čini još hladnijim.

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu telesnu temperaturu

Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utiču na telesnu temperaturu, iako vi to možda ne primećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni. Naravno, ako osećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Metabolička stopa muškaraca je za oko 23 odsto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorevate hranu utiče i na proces zagrevanja tela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tela hladnija od muških.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE