Obrenovac, 15.08.2022

KAKO IZBOR ALARMA UTIČE NA BUĐENJE?


Izvor: N1/Healthline,Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2020.
Vrsta alarma koju koristite može da utiče na to koliko se lako budite

Foto:Pixabay
Više "oštrih" tonova može učiniti da se osećate umornije kada se probudite, smatraju australijski istraživači.

S druge strane, prema njihovom istraživanju, melodija alarma koju izaberete može da vam pomogne da se probudite odmorni.

Ovo istraživanje bi potencijalno moglo da pomogne ljudima u mnogim zanimanjima, kao što su hitne službe. To bi takođe moglo pomoći prosečnoj osobi koja mora brzo da se probudi i da bude na oprezu odmah nakon buđenja, recimo kao što je to slučaj sa noćnim čuvarima.

Neki ljudi jednostavno ne mogu da se pokrenu kada ih alarm probudi. Prema ovoj grupi australijskih istraživača, jutarnje mučnine takođe mogu biti povezane sa vrstom alarma koju koristite.

U studiji, koja je objavljena u časopisu “PLoS One”, uključeno je 50 ljudi. Svaka osoba dobila je upitnik koji je anonimno mogla da popuni kod kuće. Ispitanici su dobili pitanja o vrsti zvuka koji bi želeli da ih budi, kako su se osećali zbog tog zvuka i koliko su se odmorno osećali nakon buđenja.

Vodeći autor Stjuart McFarlejn, doktorski istraživač na Univerzitetu RMIT, rekao je da je njegov tim otkrio da su zvukovi alarma za koje se smatra da su "melodični" povezani sa ljudima koji su se osećali odmornije nakon buđenja.

McFarlejn smatra da je moguće da uspon i pad nota u alarmu pomaže u usmeravanju pažnje našeg mozga. Dok bi, s druge strane, monotoniji alarm poput "bip-bip" mogao da izazove anksioznost i zbunjenost nakon buđenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE