Obrenovac, 20.08.2022

BRZO SE UMARA I IMA SLABIJI APETIT


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2021.
Naučite kako da prepoznate anemiju kod DETETA, roditelji obratite pažnju!

Foto:Profimedia


Anemija podrazumeva nedostatak gvožđa u organizmu, a jedan od glavnih simptoma je umor.

Veoma često se javlja kod dece i uglavnom se ustavnovljava putem krvne slike.

Anemija ili malokrvnost je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik. Nastaje zbog smanjenog broja krvnih zrnaca, eritrocita i hemoglobina u krv.

Kod dece se javlja u drugom ili trećem mesecu života, ali postoje uočljivi znakovi na osnovu kojih možete otkriti da li je vaše dete anemično.

Kod dece koja su malokrvna, raspoloženje je uglavnom vedro, ali se veoma brzo umaraju. Anemična deca često imaju otežano disanje i koža im je bleda. Ako se dete često umara, ima slabiji apetit, često mu se spava i često se znoji, može biti reči o anemiji.

Naravno, neki simptomi poput blede kože ne moraju nužno značiti da je dete malokrvno. Svakako, kako biste utvrdili da li dete ima problem sa anemijom, najbolje je da posetite lekara.

Ukoliko dete ima nedostatak gvožđa u organizmu, potrebno je regulisati ishranu. Dete bi što češće trebalo da jede ranu bogatu gvožđem, a uz savete lekara, može početi da koristi i dodatke ishrani na bazi gvožđa. Nakon sprovedene terapije, najbolje je da ponovo uradite krvnu sliku vašeg deteta, kako biste proverili da li se nivo gvožđa u organizmu povećao.

Potrebno je da redovno kontrolišete krvnu sliku svog deteta kako biste na vreme otkrili ako postoji neki problem. Neke od namirnica koje obiluju gvožđem su spanać, kelj, cvekla i blitva, ali i hrana životinjskog porekla. Osim toga, pojačajte unos voća i vitamina C kako bi se podigao imunitet deteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE