Obrenovac, 20.08.2022

NO─ćNE MORE, POREME─ćAJ PAM─ćENJA, DEPRESIJA...


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2021.
Lista POSTKOVID SIMPTOMA je preduga!

Foto:Shuterstock


Više od milion ljudi u Srbiji bilo je zara┼żeno koronavirusom. Nepoznat je broj onih koji pate od postkovid simptoma. Kao što su razli─Źiti simtomi za vreme bolesti, tako i izle─Źeni pate od razli─Źitih posledica. Zbog toga su neke bolnice i posle izlaska iz kovid re┼żima ostale u kontaktu sa onima koji su prele┼żali koronu.

Vesna Novakovi─ç se koronavirusom zarazila u novembru prošle godine. U kovid ambulanti su joj preporu─Źili da uzima samo suplemente, jer je imala lakšu klini─Źku sliku. U isto vreme i Goran Ergarac je bolovao, a od korone se branio i antibioticima. Oboje su ozdravili, a Vesna je, ka┼że, tek nekoliko meseci kasnije izgubila ─Źulo ukusa i zbog toga iz ishrane izbacila jaja i luk. Pojavio se i problem sa pam─çenjem.

"Prošlo je šest meseci posle prele┼żane korone kada sam primetila i problem sa koncentracijom i pam─çenjem. Pojedinih re─Źi koje koristim u svakodnevnom govoru ne mogu da se setim i onda moram da tra┼żim na─Źine da ih objasnim", navela je Vesna Novakovi─ç.

Goran pri─Źa da je pored simptoma koje je imala Vesna, imao problema sa lupanjem srca, depresivnim stanjem, lošom cirkulacijom, trnule su mu ruke i noge.

"Najpre sam primetio od simptoma no─çne more koje su trajale. Drugi simptomi su gubitak raspolo┼żenja. Iz jednog veselog tona dovede vas do toga da ─Źak i zapla─Źete zbog ne─Źeg što se desilo u prošlosti i gubitak koncentracije", rekao je Goran Ergarac.

Gubitak ─Źula ukusa i mirisa, opadanje kose, gušenje, kašalj, lupanje srca, uznemirenost, nesanica, problemi sa pam─çenjem, samo su neki od simptoma sa kojima se bore pacijenti koji su prele┼żali kovid.

Ono što su lekari uvideli to je da kovid kod svake osobe mo┼że da izazove druga─Źiju klini─Źku sliku, pa i druga─Źiji postkovid oporavak. Klinika za plu─çne bolesti dva puta je bila u kovid sistemu. Sada se bave postkovid pacijentima koji imaju problema sa plu─çima. Dovoljan je samo uput izabranog lekara.

"Jako je va┼żno kakva je spirometrija, kakav je difuzijski kapacitet plu─ça. Da li je fina razmena kiseonika i ugljen-dioksida o─Źuvana ili je došlo do njenog ošte─çenja. Kada sve to sagledamo uz laboratorijsku obradu mi onda dalje preporu─Źujemo pacijentu neku terapiju", objasnio je dr Mihailo Stjepanovi─ç direktor Klinike za pulmologiju KCS.

I dok slušamo kako virus stalno mutira, a novi sojevi prete ve─çom zaraznoš─çu i te┼żim simptomima, lekari i pacijenti u hodu pokušavaju da razreše sve nedoumice. Ni o kovidu 19 se i dalje mnogo toga ne zna, a izgleda da je oporavak kod mnogih još ve─ça nepoznanica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE