Obrenovac, 28.06.2022

KAKO ZAŠTITI BEBU OD KORONA VIRUSA?


Izvor: srbijadanas.com/Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2021.
Moramo biti oprezniji nego inače

Foto:Profimedia


Rođenje bebe najradosniji je događaj u porodici i prilika da se na proslavi okupe rodbina i prijatelji. Zbog pandemije Kovida-19, i ta slavlja su odložena, a kako zaštiti novorođenče od virusa, ali i kako izgledaju prvi dani mame i bebe.

Pre dve nedelje u porodicu Zbilić pristigao je Andrej. Kao treće dete trenutno uživa u puno ljubavi i pažnje svojih roditelja i starijih sestara. Zbog koronavirusa na upoznavanje sa ostatkom porodice i prijatelja pričekaće još neko vreme.

– Moramo biti veoma oprezni zbog ove pandemije, iskreno ne dolazimo u kontakt ni sa kim, ne družimo se, znači rodbina, prijatelji, oni to sve razumeju i ne insistiraju da vide bebu. Sreća je da postoje te društvene mreže da možemo da se čujemo i vidimo, a druženje ćemo ostaviiti za neka srećna vremena – kaže Anita Tkalec, majka.

I pedijatri preporučuju da se sve posete odlože, i da brigu o bebi, uz pojačani oprez, vode najuži članove porodice.

Prilikom dojenja, kažu, obavezna je pojačana dezinfekcija ruku, ali i čišćenje kontaminiranih površina, kao i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt.

– Savetujemo mamama da smanjimo kontakt oko bebe, dodirivanja usta, nosića ili rukica, jer su to otprilike mesta oko kojih se virus najčešće i prenosi. Umivanje bebe i pranje rukica više puta dnevno, zatim jako bitno provetravanje prostirija u kojima beba boravi tokom celoga dana – kaže Ana Stakić, viša medicinska sestra.

Takođe, kaže, izvođenje bebe u šetnju dolazi u obzir, s tim da se pošutje distanca od dva metra i da se ne ide na neka mesta gde je cirkulacija naroda velika.

Lekari kažu i da je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, i mamama koje su obolele od kovida 19 dozvoljeno da doje svoju bebu, uz nošenje maske, i primenu svih ostalih mera predostrožnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE