Obrenovac, 13.08.2022

SAMO ZA GLEDANJE


Izvor: nova.rs/Nevena Dimitrijević/Lokalne novine | Obrenovac, 03.04.2021.
Šta telu zapravo treba kad vam se baš jede nezdrava hrana

Foto:beats/Alamy/Alamy/Profimedia


Nutricionisti su otkrili šta našem organizmu nedostaje kad nam se neodoljivo jede neka hrana i kako da tu potrebu zadovoljimo a da se ne pretrpavamo masnim, slanim i slatkim.

Neopisiva želja za nekim namirnicama ume da bude vrlo jaka, da nas sasvim obuzme i samim tim bude neprijatna, ali to je zapravo znak da u telu nemamo dovoljno nekog minerala, prenosi Dejli Mejl.

Alisa i Dani, nutricionisti sa australijskog food bloga 123 Nourish Me, tvrde da je ta žudnja za pojedinom hranom baš zbog nedostatka esencijalnih minerala. A to može da dalje uzrokuje veće zdravstvene probleme, pa i nije loše što nam telo daje znak šta mu fali. One izdvajaju šta te potrebe za određenom hranom znače i kako da ih zadovoljimo – ali nečim zdravijim.

Želja za čokoladom

Ako vam se jako jede čokolada, to najverovatnije znači da vam nedostaje magnezijuma. Umesto da posegnete za štanglicama, jedite orašasto voće, semenke, tamnozeleno povrće i voće. To će nadomestitit manjak magnezijuma.

Želja za slatkišima

Jede vam se nešto slatko, rado biste popili gazirani sok? To može da znači da imate nedostatak hroma i fosfora. Dobra ideja je da taj manjak nadoknadite uz piletinu, sir, grožđe, jaja, zeleno povrće.

Želja za hlebom i testeninom

Ako vam se jede pasta ili biste odmah smazali pola hleba, moguće je da imate nedostatak proteina i azota. Zdravija zamena su crveno meso, mahunarke, čija semenke, riba.

Želja za masnim i prženim

Naglo vam se prijeo pomfirt ili čips ili bilo šta masnije i prženo? Vrlo je moguće da u telu nemate dovoljno kalcijuma. Savet je da jedete zeleno lisnato povrće, mleko, sir.

Želja za slanim

Ako žudite za slanim, moguće je da vas muči nedostatak hlorida i silicijuma. Zato jedite indijski orah, ribu, a dobro će doći i kozje mleko.

Dakle, telo treba slušati kad nam poručuje nešto, ali to ne znači da želju treba da utolimo odmah, prvim što nam je pod rukom, već da potražimo odgovarajuću, a zdravu zamenu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE