Obrenovac, 11.08.2022

SADA JE ZVANI─îNO


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2021.
Evo koju vakcinu protiv korone mogu da prime trudnice i mladi u uzrastu od 16 i 17 godina

Foto:Shutterstock


Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, zaklju─Źio je Stru─Źni komitet za imunizaciju na sastanku odr┼żanom 26. aprila.

"Prema zaklju─Źku Stru─Źnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv kovid-19 Pfizer-BioNTech vakcinom, po preporuci nadle┼żnog pedijatra, pri ─Źemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Daje se intramuskularno u dve doze (svaka doza od 0,3 ml) sa razmakom od tri nedelje (21 dan) izme─Ĺu doza", piše u dokumentu.

U ovom dokumentu dodaje se da Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze ovog cepiva treba primiti i drugu dozu iste vakcine.

"Nema raspolo┼żivih podataka o zamenljivosti Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine drugim COVID-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Pfizer-BioNTech vakcine treba da prime i drugu dozu Pfizer-BioNTech kako bi kompletirale seriju vakcinacije", ka┼że se u dokumentu.

U skladu sa revidiranim preporukama Stru─Źnog komiteta za imunizaciju, trudno─ça ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudno─çe, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadle┼żnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stru─Źnog komiteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE