Obrenovac, 20.08.2022

FAJZER IMA TABLETE KOJE BLOKIRAJU KORONU


Izvor: Kurir.rs/Suzana Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
Spre─Źavaju virusu da se ┼íiri, bi─çe u prodaji do kraja godine?

Foto:Profimedia


Lek protiv kovida, ─Źiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trebalo bi da kod zara┼żenih smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma i bude prevencija onima koji su bili u bliskom kontaktu sa inficiranim

"Fajzerove" tablete protiv koronavirusa, ─Źiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trenutno su u fazi klini─Źkog ispitivanja na velikom broju ljudi, a ako sve pro─Ĺe kako treba, ovaj lek bi, prema procenama, mogao biti spreman za upotrebu do kraja godine.

Naime, farmaceutska kompanija "Fajzer" saopštila je nedavno da je pokrenula drugu fazu velikog klini─Źkog ispitivanja oralne tablete protiv koronavirusa, koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba ─Źiji su ─Źlanovi porodice zara┼żeni tim virusom. Takav lek bi mogao da ima dvostruku namenu - da zara┼żenim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

- Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmno┼żavanja virusa, potencijalno bi mogao da spre─Źi širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osoba ili da uspori po─Źetak infekcije - izjavio je dr Mikael Dolsten, glavni nau─Źni direktor "Fajzera".

Prema njegovim re─Źima, taj lek bi bio komplementaran vakcinama protiv koronavirusa. Lek nazvan za sada šifrom PF-07321332 osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa ─Źašom vode u ku─çnim uslovima, tako da bi se potencijalno mogla prepisati na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izlo┼żenosti, bez potrebe za hospitalizacijom pacijenata.

Lek PF-07321332 pripada tipu koji se naziva inhibitor proteaze, a kako je objašnjeno u saopštenju, dizajniran je da blokira aktivnost klju─Źnog enzima potrebnog za umno┼żavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira, starijeg leka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za infekciju HIV. Ina─Źe, nakon uspešno sprovedene prve faze ispitivanja tokom aprila i maja, "Fajzer" je drugu fazu klini─Źkog ispitivanja antikovid pilule zapo─Źeo krajem septembra na do 2.660 zdravih odraslih u─Źesnika starosti 18 i više godina, koji ┼żive u istom doma─çinstvu kao i pojedinac sa potvr─Ĺenom simptomatskom infekcijom kovidom.

Iz ove farmaceutske kompanije nisu mogli da preciziraju kada ─çe ta─Źno novi lek protiv koronavirusa biti u primeni jer to zavisi od uspeha klini─Źkih ispitivanja i dobijanja dozvole za distribuciju. Ipak, podse─çaju─çi da je "Fajzeru" trebalo manje od godinu dana da napravi vakcinu i po─Źne da vakciniše ljude, britanski Telegraf je pozivaju─çi se na svoje izvore nedavno preneo da bi pilule PF-07321332 mogle biti spremne do kraja ove godine.

Na to da bi lek uskoro mogao biti dostupan, upu─çuje i najava predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça da je Srbija ušla u pregovore o nabavci novih lekova za koronavirus.

- Radi se o inovativnim novim lekovima koji mogu dobro da zaštite od korone. Mi razgovaramo i sa "Fajzerom" o tabletama koje su skupe. ┼Żivot je najskuplji i najva┼żniji - rekao je Vu─Źi─ç u Dubaiju, posle sastanka sa princom šeikom Muhamedom bin Zajednom el Nahjanom, i dodao da su Ujedinjeni Arapski Emirati naru─Źili prve male koli─Źine ovih lekova koji su veoma skupi.

O "magi─Źnoj piluli"

- Oralne antikovid tablete bi se prepisivale na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izlo┼żenosti - Koriste se oralno i u ku─çnim uslovima - Uzimaju se pet dana na svakih 12 sati - Pilula je dizajnirana tako da blokira enzim koji je potreban virusu da bi se umno┼żio

Tra┼że odobrenje za hitnu upotrebu

"Merkove" pilule košta─çe 700 dolara

Na proizvodnji antikovid pilula u istra┼żiva─Źkim fazama rade i farmaceutske kompanije "Roš" (Roche) i "Merk" (Merck). Ameri─Źki "Merk" saopštio je u petak da je njegova eksperimentalna pilula molnupiravirom za osobe obolele od kovida 19 prepolovila smrtnost i broj hospitalizacija, a ukoliko dobije odobrenje za hitnu upotrebu od FDA, koje ─çe zatra┼żiti "što je pre mogu─çe", mogao bi da dostigne godišnju prodaju od preko 10 milijardi dolara. "Merk" ima ugovor sa ameri─Źkom vladom koji predvi─Ĺa cenu od 700 dolara za kurs le─Źenja molnupiravirom.

Lekovi protiv kovida u upotrebi

- Remdesivir - skra─çuje tok le─Źenja i ima manje nuspojava od drugih lekova koji su koriš─çeni u borbi protiv kovida. Lek je u Srbiji dostupan od oktobra prošle godine. Koristi se samo u bolni─Źkim uslovima intravenski.

- Bamlanivimab - daje se putem intravenske infuzije i za le─Źenje je potrebna samo jedna doza koja košta oko 2.000 evra. Srbija je u aprilu dobila oko 2.000 doza ovog leka koji pripada grupi monklonskih antitela.

- Favipiravir - kineski lek protiv koronavirusa koji spre─Źava razmno┼żavanje virusa u organizmu i zato je va┼żno da ga pacijenti po─Źnu uzimati najkasnije peti dan od po─Źetka simptoma. U Srbiji se u tabletama primenjivao isklju─Źivo u bolnicama do kraja marta, kada je 11. verzijom protokola za le─Źenje kovid pacijenata omogu─çeno da ga pacijentu prepiše i lekar u kovid ambulanti - EXO-CD24 - zovu ga i "magi─Źni metak", inovativni lek protiv citokinske oluje kod kovid pacijenata.

Tre─ça faza ispitivanja ─çe se završiti u Izraelu do kraja 2021. Za sada, efikasnost mu je oko 90 odsto, odnosno toliko pacijenata sa teškom formom kovida moglo je da bude otpušteno iz bolnice za pet dana pošto su primali EXO-CD24.

- Deksametazon - deluje tako što prigušuje imunosistem tela. Mo┼że da se koristi samo za pacijente koji su priklju─Źeni na kiseonik ili respirator. U manjim dozama smanjuje smrtnost od korone za tre─çinu, a kod pacijenata na respiratoru za 20 odsto.

- Tocilizumab - pove─çava imunološki odgovor i odbrambenu snagu organizma, blokira protein interlukin-6 i tako spre─Źava citokinsku oluju kod teško obolelih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE