Obrenovac, 20.08.2022

TREBA BITI OPREZAN


Izvor: Stil/Citymagazine.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2021.
Koliko je trajanje idealne popodnevne dremke?

Foto:Shutterstock


Ponekad je to jedini način da napunimo baterije nakon posla ili malo obilnijeg obroka. Nije svejedno, međutim, koliko dugo dremamo, jer upravo dužina tog perioda utiče na to da li ćemo posle dremke biti puni elana ili još umorniji.

Dremanjem se smatra kratko spavanje u toku dana, najčešće nakon podneva. Ono može da traje dvadesetak minuta ili par sati. Procenjuje se da oko jedna trećina populacije zadrema bar jednom u toku dana. Za neke je to jedini način da se dovoljno odmore i nakon toga budu punovo spremni za sve obaveze i izazove. Mnoge studije su potvrdile da ljudi posle dremanja imaju bolju koncentraciju i veću toleranciju prema drugim osobama, a postoje dokazi da ova aktivnost može da smanji krvni pritisak.

Ipak, treba biti oprezan sa dremanjem. Predugi ostanak u krevetu u toku dana može poremetiti vaše navike u vezi sa spavanjem i dovesti do nesanice i hroničnog umora. To posebno važi ako su vam dremke duže od 45 minuta. Stručnjaci smatraju da je idealan period dremke oko 25 minuta, jer su tada koristi od ove aktivnosti najveće. Oni kažu da nije tragedija ni ako zadremate malo duži period, ali da ne bi valjalo da vam postane navika da svakodnevno popodnevnoj dremci posvetite više od 45 minuta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE