Obrenovac, 08.08.2022

VAKCINACIJA DECE


Izvor: nova.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 11.06.2021.
Šta kažu pedijatri?

Foto:EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI


Posle američke Uprave za hranu i lekove, zeleno svetlo "Fajzerovoj" vakcini za imunizaciju dece od 12 do 16 godina, dala je i Evropska agencija za lekove. Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, kaže za RTS da su pedijatri uvek za vakcinaciju. Pedijatriski stav je vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece, poručuje Ostojićeva.

I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. Kako saznajemo, juče je kompanija „Fajzer“ podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva, prenosi RTS.

Doktorka Olivera Ostojić kaže da su predijatri uvek za imunizaciju.

„Vrlo dobro znamo da su u obaveznom kalendaru vakcinacije vakcine protiv bolesti koje su bile sa komplikacijama, negde i smrtonosne, a iskorenjene su i zahvaljujući njima mi imamo zdravu decu“, navodi Ostojićeva.

Naglašava da je pedijatrijski stav – vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece.

Apsolutno smo za to da decu od 16 godina treba vakcinisati, teških kliničkih slika je najviše bilo baš u tom uzrastu, oni se najviše kreću i najdruštveniji su, dodaje Ostojićeva.

„A i od 12. godine treba razmišljati o toj vakcini, jer i ta deca su ugrožena i prenosioci su infekcije. Videli smo da je vakcina i sigurna i bezbedna i da nema nikakvih komplikacija osim nekih lokalnih reakcija koje su normalne posle svake vakcinacije. Pedijatri su uvek za imunizaciju“, poručuje doktorka.

Navela je i da već nedelju dana nemaju pacijente u Dečjoj kovid bolnici u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

„Nemamo novih prijema, pacijente smo otpustili, pre nekoliko dana je izašao poslednji pacijent, beba iz Novog Pazara“, kaže Ostojićeva.

Ističe da imaju dobru organizaciju u dve odvojene zgrade, tako da su počeli da zbrinjavaju pacijente koji nemaju kovid.

„U jednom delu smo otvorili ambulante i tu nam sada najčešÄ‡e dolaze pacijenti koji su preležali kovid. Tu ih pregledamo, radimo neke laboratorijske analize, rendgen pluća, spirometriju da vidimo šta se dešavalo sa decom posle kovid infekcije“, zaključila je doktorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE