Obrenovac, 20.08.2022

SPISAK ULJA I NJIHOVA PRIMENA


Izvor: Espreso/Srbija Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 12.06.2021.
Evo koje je dobro za pečenje, a koje za salatu

Foto:Profimedia


Ulje je veoma važno u ishrani, ali takođe i njihova primena.

Mnogi ljudi nisu sigurni koje ulje bi trebalo da koriste za salate, koje na primer za kuvanje, a mi ćemo vam razjasniti te nedoumice.

Mnoga ulja su dobra za naš ogranizam, ali vrlo je važno da li, recimo, pržite na maslinovom ili pečete na ulju od koštica grožđa. Nije jednostavno izdvojiti samo jednu vrstu ulja kao najbolju, jer su neka ulja zbog svojstva bolja za salate, neka za prženje, neka za pečenje - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koje su to najbolje opcije:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bogato zdravim, zasićenim mastima i antioksidantima. Pospešuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitne žlezde. Ovo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku. Najbolje je za kuvanje, dinstanje, prženje. Nije preporučljivo za salate.

Semenke grožđa

Pokazalo se da osobe koje žive u područjima gde se učestalo koristi ovo ulje, nemaju toliko problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili bolestima nervnog sistema, a antioksidanti u ovom ulju zaustavljaju degenerativne procese na mozgu, kod starijih. Najbolje je za salate. Nije preporučljivo za prženje.

Ekstra devičansko maslinovo

Za razliku od ostalih vrsta maslinovog ulja, ekstra devičansko počinje da dimi na znatno nižoj temperaturi, oko 150 stepeni, što znači da nije dobro za prženje i pečenje iznad ove temperature. Najbolje je za dinstanje i kuvanje na pari.

Avokado

Ima visoku tačku dimljenja, kao i neutralan ukus, mada nije hemijski obrađeno kao recimo ulje uljane repice. Cena je malo viša, ali ako biste da izbegnete rafinisanu hranu, ovo je sjajna alternativa. Najbolje je za prženje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE