Obrenovac, 20.08.2022

ALKOHOLNO ILI JABUKOVO SIRĆE


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2021.
Koje su glavne razlike i ZA ŠTA je sve korisno

Foto:Profimedia


Alkoholno sirće je nešto kiselije od jabukovog sirćeta, što ga čini jačim sredstvom za čišćenje, a iako nije potpuno dezinfekciono sredstvo, ima i neka antimikrobna svojstva.

Za čišćenje se najčešće koristi belo ili alkoholno sirće i svi bi trebalo da ga imaju u svojoj kuhinji za te svrhe. Takođe, jeftino je, pa i ako neće dezinfikovati, uspešno će se boriti protiv različitih mrlja i prljavštine.

Da li je bolje za čišćenje od jabukovog sirćeta i u čemu je uopšte razlika, objasnio je Toni Haris, ekspert ekološkog čišćenja...

Razlika između belog i jabukovog sirćeta

Primarna razlika između ova dva sirćeta je njihovo poreklo, kaže Harris.

- Jabukovo sirće se prirodno formira fermentacijom jabuka uz pomoć visoko aktivnih enzima, dok se destilovano belo ili alkoholno sirće formira iz procesa fermentacije alkoholnih tečnosti, što rezultira povećanjem bakterija i sirćetne kiseline - rekao je on.

Prema Harisu, belo alkoholno sirće je mnogo bolje za čišćenje od jabukovog sirćeta, pre svega zato što je bezbojno.

- Zbog toga se bez straha može koristiti na bilo kojoj površini - kaže Haris, napominjući da se žuto jabukovo sirće nikada ne bi smelo koristiti, na primer, za čišćenje tepiha.

Pored toga alkoholno sirće je malo kiselije, što ga čini jačim sredstvom za čišćenje. Iako nije potpuno dezinfekciono sredstvo, ima antimikrobna svojstva.

- Jabukovo sirće ima mnogo prednosti, posebno zdravstvenih, ali kada je sredstvo za čišćenje u pitanju, više volim bistre tečnosti. Istina, prednost jabukovog sirćeta je blaži miris, a nakon što ispari ostaje prijatan slatkast miris, što nije slučaj sa belim alkoholnim sirćetom - kaže Haris i preporučuje dodavanje esencijalnih ulja koja će taj miris ublažiti.

Kako koristiti belo alkoholno sirće

Najvažnije je, smatra Haris, reći da se nikada ne koristi u svojoj "punoj snazi" jer je previše jako.

- Sirće uvek razblažite u isto toliko vode - savetuje on. A onda se njime može očistiti sve, od mikrotalasne do kade.

- Prskajte ga svuda gde vidite prljavštinu, na slavine, kade, tuševe, uređaje od nerđajućeg čelika... Takođe, sirće je efikasno u čišćenju tepiha, a ako na tepihu postoji mrlja, pospite je sodom bikarbonom i poprskajte alkoholnim sirćetom - rekao je Haris za "Mind Body Green".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE