Obrenovac, 28.06.2022

DA LI VEŽBANJE NA HLADNOĆI SAGOREVA VIŠE KALORIJA?


Izvor: N1/Hina/AFP/Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2021.
Hladno vreme dobar je izgovor da se izbegne svakodnevno trčanje, ali novo istraživanje ukazuje na to da se vežbanjem na nižim temperaturama sagoreva više masnoća, barem kad su u pitanju kraće vežbe visokog intenziteta

Foto:Shutterstock


U studiji sprovedenoj na 11 gojaznih dobrovoljaca „umerene fizičke spreme“ pokazalo se da je oksidacija lipida, što je tehnički izraz za sagorevanje masti, bila tri puta veća kad su vežbali na temperaturi oko nule u poređenju sa vežbanjem u „toplotno neutralnom okruženju“ na oko 20 stepeni Celzijusa.

Svi dobrovoljci su na obema temperaturama bili podvrgnuti setu standardnih vežbi visoko intenzivnog intervalnog treninga (HIIT), odnosno vežbanju u kom se u kraćim intervalima smenjuju vežbe visokog intenziteta i relaksacije.

„Ovo je prva poznata studija koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tokom intenzivnog intervalnog treninga“, napisali su naučnici kanadskog univerziteta „Laurentian“.

Ali za sada nije utvrđeno da vežbanje na hladnoći ima dugoročniji učinak na ubrzavanje metabolizma.

S obzirom na to da se radi o studiji sprovedenoj na malom uzorku ispitanika i sa svega nekoliko HIIT treninga, prerano je izvlačiti trajne zaključke, ali znanstvenici se slažu da je reč o zanimljivoj početnoj tački istraživanja o tomu na koji način temperatura ambijenta može da utiče na sagorevanje kalorija.

Poznato je da su intenzivne intervalne vežbe, nezavisne od temperature, veoma efikasne u sagorevanju masti.

Pošto je vežbanje ključno u smanjenju rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti, važno je da što više znamo o tomu šta čini efikasnuu i korisnu vežbu, a šta ne, napisali su naučnici.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Journal of Applied Physiology“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE