Obrenovac, 20.08.2022

AKO SPAZITE OVU PROMENU NA TELU, OBAVEZNO SE OBRATITE DERMATOLOGU


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 14.08.2021.
Posebnu pa┼żnju obratite na ASIMETRI─îNE IZRASLINE

Foto:Espreso.co.rs


U ovo doba godine ─Źeš─çe smo u prilici da obratimo pa┼żnju na mlade┼że. To je dobro, jer kada se promene na mlade┼żu uo─Źe na vreme, mo┼że da se spre─Źi razvoj melanoma, jednog od najagresivnijih karcinoma.

Ako imate mnogo mlade┼ża po telu, redovne kontrole kod dermatologa ili plasti─Źnog hirurga mogu da budu presudne za prevenciju raka ko┼że.

Pre odlaska lekaru, svaka osoba mo┼że i sama da primeti izvesne promene na mlade┼żima. Pravilo je da sve nagle promene, kao što su rast mlade┼ża, promena oblika, menjanje boje, krvarenje, pojava krastica, svrab, bol, upala, crvenilo ili povreda, upu─çuju da je potrebno javiti se lekaru specijalisti. On ─çe za po─Źetak obaviti klini─Źki pregled i dermoskopiju, jer takav mlade┼ż mo┼że biti "opasan".

Naravno, samopregled mlade┼ża nije pouzdan metod, ali mo┼że na vreme da uputi da se pravovremeno zatra┼żi stru─Źna pomo─ç.

Nau─Źnici se sla┼żu da se tek jedan u 100.000 mlade┼ża pretvara u melanom, a adekvatnim pregledom lekara specijaliste utvrdi se 95 odsto melanoma. Ako se, nakon ustanovljene dijagnoze, promenjeni mlade┼ż odstrani u po─Źetnoj fazi, izle─Źenje je gotovo sigurno.

Ako bilo gde na telu imate mlade┼ż koji ─Źesto povre─Ĺujete, najbolje ga je ukloniti, bez obzira na to da li je razlog estetski, prakti─Źni ili zdravstveni.

Na slede─çih pet segmenata trebalo bi obratiti pa┼żnju prilikom samopregleda:

Simetri─Źnost

Mlade┼żi koji su manje rizi─Źni su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko primetite da imate asimetri─Źan mlade┼ż, neka ga pregleda lekar specijalista.

Ivice

Prilikom samopregleda obratite pa┼żnju na ivice mlade┼ża. Ako su "─Źiste", ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mlade┼ża nejednake boje, reckave ili nepravilne.

Promena

Zapaljenja, vla┼żenje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija koje primetite na mlade┼żu signal su da odmah odete na pregled.

Boja

Manje rizi─Źni mlade┼żi imaju boju od svetlokestenjaste do tamnosme─Ĺe. Razlog za javljanje doktoru su veoma tamni, crni mlade┼żi.

Veli─Źina

Lekaru se treba obratiti i ako je mlade┼ż ve─çi od šest milimetara, me─Ĺutim, to nije znak za opasnost, ako takav mlade┼ż nije promenio oblik, ivice i boju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE