Obrenovac, 20.08.2022

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POKAZUJE


Izvor: Kurir.rs/R.K./Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2021.
Fizička aktivnost smanjuje rizik od težih oblika kovida

Foto:Shutterstock


Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvijanja težeg oblika kovid-19, pokazuje najnovija studija koja je objavljena u utorak, a prenosi američki Si En En.

Naime, studija Kaiser Permanente, objavljena u Britanskom časopisu za sportsku medicinu, proučavala je skoro 50.000 odraslih osoba sa kovidom-19. Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su se ponašali po smernicama za fizičku aktivnost američkog Ministarstva zdravlja i socijalnih usluga i praktikovali najmanje 150 minuta nedeljno umerene do snažne fizičke aktivnosti, pokazali znatno nižu stopu hospitalizacije, prijema na intenzivnu negu i smrtnosti usled kovida-19.

Smernice, koje su iste kao smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zasnivaju se na istraživanjima koja pokazuju da fizička aktivnost podstiče imunološki odgovor, povećava zdravlje kardiovaskularnih organa i pluća i poboljšava mentalno zdravlje.

Akutna bolest kovid je, kako navodi Si En En, samo jedna od mogućih negativnih posledica koje sedenje ostavlja po zdravlje.

Naime, dugo sedenje je poznati faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, moždanog udara i nekih karcinoma. A upravo su dijabetes, gojaznost i kardiovaskularne bolesti, kako je utvrdio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, faktori rizika za razvoj težeg oblika kovida.

Kako bi se ostvario cilj vežbanja od 150 minuta tokom nedelje, potrebno je vežbati nešto manje od 22 minuta dnevno. To ne znači, kako navodi Si En En, da morate da se učlanite u teretanu ili investirate u traku za trčanje, dovoljno je da vežbate kući ili praktikujete brzo hodanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE