Obrenovac, 20.08.2022

┼áEST SUPERMO─ćI OBI─îNE ┼áETNJE


Izvor: zadovoljna.nova.rs/Bo┼żica Lukovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 21.08.2021.
Vizuelni efekti, animacija i gejm art

Foto:Shutterstock


Šetnja je zapravo jedan od najboljih oblika ve┼żbanja, iako je potcenjena. Brojne studije pokazuju da ovaj jednostavan oblik kretanja ima mnoštvo prednosti, uklju─Źujuc╠üi bolje fizi─Źko i mentalno zdravlje, povec╠üanu pa┼żnju i poboljšane komunikacijske sposobnosti.

Ovo je šest blagodeti koje vam mo┼że doneti svakodnevna šetnja.

Hodanje poboljšava vaše zdravlje

Hodanje vam mo┼że pomoc╠üi da smršate; snizite krvni pritisak i holesterol; i smanjite rizik od sr─Źanih oboljenja, dijabetesa i raka. Izveštaj koji je objavila Medicinska škola Harvarda, ka┼że da šetanje od samo dva i po sata nedeljno, ili nešto manje od 22 minuta dnevno, moglo bi smanjiti rizik od sr─Źanih oboljenja za impresivnih 30 odsto.

Poboljšava pamc╠üenje i kognitivne sposobnosti

Studija objavljena u izdanju ─Źasopisa Neurology iz 2010. otkrila je vezu izme─Ĺu hodanja i vec╠üe koli─Źine sive materije u mozgu. Istra┼żivanje sa Univerziteta Vird┼żinija pokazalo je da je hodanje smanjilo rizik od demencije i Alchajmerove bolesti kod starijih muškaraca.

Poboljšava raspolo┼żenje i smanjuje stres

Šetanje smiruje anksioznost i poboljšava raspolo┼żenje. Posebno je dobro ako šetate napolju u prirodi. Mo┼żete oja─Źati mišic╠üe, kosti i zglobove. Kretanje pove─çeva unos kiseonika i hranljivih materija u zglobnu hrskavicu.

Hodanje daje energiju, ali vam tako─Ĺe poma┼że da zaspite

Šetnja vam poma┼że da povec╠üate nivo energije, ali ne brinite ako patite od nesanice. Prema ameri─Źkoj Fondaciji za artritis, ┼żene od 50 do 75 godina koje su svako jutro hodale po sat vremena imale su manju verovatnoc╠üu da c╠üe iskusiti nesanicu.

Šetnje u─Źvrš─çuju porodi─Źne odnose

Odlazak u šetnju sa decom mogao bi poboljšati komunikaciju, smanjiti probleme u ponašanju, pa ─Źak i povec╠üati školski uspeh. I ne zaboravite svog partnera – zajedni─Źke šetnje su povod za korisne razgovore.

Hodanje je besplatno i mo┼że se obavljati bilo gde

Nema potrebe za skupim ─Źlanstvom u teretani. Obujte cipele i iza─Ĺite kroz vrata. Nova istra┼żivanja pokazuju da bi se trebalo svakodnevno da se kre─çemo okom dana radi optimalnog zdravlja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE