Obrenovac, 20.08.2022

POSLE TREĆE DOZE VIŠE NAM NEĆE TREBATI VAKCINA PROTIV KOVIDA?


Izvor: Kurir/Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2021.
Stručnjaci objasnili, naši lekari otkrili detalje!

Foto:Aleksandra Čolić


Stručnjaci objašnjavaju da, kada cepivo isporuči još jednu rundu antigena u telo, ono aktivira memorijske B ćelije i omogućava im da proizvode poboljšana, kvalitetnija antitela

U to da će imunitet posle treće doze vakcine protiv koronavirusa trajati godinama, osim doktorke Darije Kisić Tepavčević, ministarke za rad, uvereni su i neki američki naučnici koji objašnjavaju da bi treća buster doza "mogla biti poslednja" u borbi protiv ove pošasti.

Stručnjaci smatraju da duži interval između davanja druge i treće doze, od šest do osam meseci, može obezbediti jači i dugotrajniji imunitet.

Naime, dr Piter Hotez sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu rekao je za CNN da tronedeljni interval između prve i druge doze „Fajzerove“ vakcine, na primer, možda nije bio dovoljan za podsticanje produženog trajanja imunološkog odgovora, te je ključ upravo treća doza.

- Možda nam neće trebati godišnji pojačivači. Ovo bi moglo biti treće vakcinisanje i gotovo je sa virusom - rekao je Hotez.

I dr Džon Mur, profesor mikrobiologije i imunologije na medicinskom koledžu Vajl Kornel u Njujorku, ističe da su za većinu vakcina potrebne najmanje dve imunizacije, ali da treća doza može unaprediti ovaj proces.

- U režimu vakcinacije sa više doza, duži interval između doza daje imunološkom sistemu vremena da sazri. Tokom tog vremenskog perioda odvija se proces koji se naziva sazrevanje afiniteta, što dovodi do poboljšanja kvaliteta antitela dok se njihov broj smanjuje. Kada vakcina isporuči još jednu rundu antigena u telo, ona aktivira memorijske B ćelije i omogućava im da proizvode poboljšana, kvalitetnija antitela za borbu protiv kovida 19 - naveo je on za medicinski portal Medpejdž tudej.

Dr Monika Gandi, profesorka medicine Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, takođe smatra da će buster doza poboljšati imunološki odgovor. - Mislim da nam neće trebati pojačivači svake godine. Koronavirusi nemaju veliku sklonost mutiranju poput gripa, pa će do trenutka kada antitela oslabe, što je očekivano, viši nivo imuniteta u opštoj populaciji verovatno spasti ljude od dodatnih uboda - rekla je ona za Medpejdž tudej.

Epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović, međutim, upozorava da svaki imunitet s vremenom opada i da će se tek u budućnosti videti koliko će koja vakcina biti efikasna, ali da je i treća doza veoma značajna.

- Prema sada dostupnim informacijama, mogu reći da imunitet posle treće doze može trajati dve do tri godine, u najboljem slučaju, ali je bolje da računamo na to da će trajati godinu i po do dve. Negde mi sve liči da će nam ipak vakcina protiv korone biti godišnja kao i protiv sezonskog gripa, jer virus konstantno mutira - rekao je on za Kurir.

A pozivajući se na procene proizvođača, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovoljno snažan. Davanje buster doze u Srbiji je počelo 17. avgusta, a Kisićeva naglašava da građani sami biraju koju će vakcinu uzeti kao dodatnu i da ne postoji štetan efekat od mešanja cepiva različitih proizvođača.

Dr Nada Kuljić Kapulica

Nevakcinisani su najveći problem

l Mikrobiolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže za Kurir da treba pratiti nivo antitela koja se s vremenom gube i samim tim znati kada je pravo vreme za neku novu dozu. Ona ipak smatra da najveći problem stvaraju oni koji odbijaju da se vakcinišu: - Mora se nekako uticati na građane da promene stav, da se vakcinišu, kako bismo što pre pobedili ovaj virus.

Korona u pohodu

Umrlo 11, zaraženo 1.510

l U protekla 24 sata od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji je preminulo 11 ljudi, a zaraženo još 1.510 od 11.521 testiranog. U bolnicama je 938 kovid pacijenata, od kojih 30 na respiratorima. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastaće se danas sa direktorima zdravstvenih ustanova i kovid bolnica u Srbiji, saopštilo je ministarstvo, dok je ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila da će sednica kriznog štaba biti održana sledeće sedmice.

Kako do nove doze

l Mogu da je prime svi građani šest meseci nakon druge doze l Daje se u domovima zdravlja i na Beogradskom sajmu bez zakazivanja l Preporučena je hroničnim bolesnicima, ljudi s narušenim imunitetom i starijima od 70 godina

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE