Obrenovac, 28.06.2022

AKO SE ZARAZITE KORONOM A GOJAZNI STE, OVO MORATE DA ZNATE


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 25.11.2021.
Pedijatar otkrio zbog čega gojaznost povećava rizik pa ČAK I DECA UMIRU

Foto:Zorana Jevtić


Nakon što je šestaestogodišnji tinejdžer iz Vranja 18. novembra preminuo od koronavirusa u niškoj klinici za dečije interne bolesti posle 14 dana borbe na respiratoru, iz te ustanove rečeno je za Kurir da je adolescent imao visok indeks telesne mase, odnosno da je bio gojazan, što je, inače, veliki faktor rizika u kovidu.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da je gojaznost statistički jedan od prvih faktora rizika kod dece, ali i kod odraslih i to ne samo za kovid već i za ostale bolesti koje danas vladaju.

- Gojazni imaju oredispoziciju i za dijabetes i za kardiovaskularna obolenja. Deca koja su gojazna imaju imunitet koji nije dovoljno jak za borbu protiv infekcija - objasnio je dr Milićević i dodao da i mali asmatičari koji su gojazni imaju teže oblike.

I Svetska naučna javnost je došla do otkrića da je gojaznost jedna od glavnih karakteristika mnogih mladih ljudi koji su imali težak oblik virusa korona ili su izgubili život zbog kovida 19.

Osobe sa indeksom telesne mase većim od 40 imaju dvostruko veću šansu da obole od korone i završe u bolnici na terapiji kiseonikom ili na respiratoru, pa i, nažalost, da umru.

Višak kilograma dovodi do akumulacije masnoća u vitalnim organima i do pojave insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska, a često se debljina javlja kao prateća pojava uz oboljenja poput dijabetesa, slabijeg rada srca, jetre i bubrega.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE