Obrenovac, 14.08.2022

NE OSEĆATE SE PRIJATNO U SVOM TELU?


Izvor: Alo.rs/Telegraf/M.Å ./Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2021.
Ako želite da promenite pol, u tome niste sami, evo koliko se takvih operacija obavi u Srbiji i koja je procedura za to

Foto:Shutterstock/Katya Rekina


Prva operacija promene pola kod nas je izvedena 1989. godine, a na ovaj komplikovan zahvat svake godine prijavi se u proseku desetoro ljudi.

Opercija promene pola jedna je od najzatevnijih medicinskih procedura koja se obavlja u Srbiji. Profesori Medicinskog fakulteta psihijatar Jovan Marić i endokrinolog Svetlana Vujović objašnjavaju kroz šta moraju da prođu osobe koje žele da promene pol.

Kako navode profesori koji su decenijama uključeni u stručni tim za pripremu transrodnih osoba za promenu pola, procedura najčešÄ‡e traje godinu dana.

Psihološka procena

- Smatramo da je godinu dana potrebno da budemo potpuno uvereni da je osoba koja hoće da promeni pol sigurna u svoju nameru - kaže prof. dr Jovan Marić.

- Krećemo od psihološke opservacije. Postoji niz stvari na osnovu kojih se pravi procena; u kom rodu govori pacijent, kako se ponaša u bliskom okruženju, kako se oblači...

On dodaje da se svakom od tih "pacijenata prilazi individualno i s mnogo posvećenosti."

- Psihijatar prati s kim ta osoba ostvaruje emotivne veze. Važan momenat je podrška porodice i okruženja. Kada tim u kome su psihijatar, endokrinolog i hirurg proceni da su pripreme završene, pacijentu zakazujemo operaciju - objašnjava profesor Marić.

Pema njegovim rečima, u praksi se nije desilo da se pacijenti predomisle i odustanu i ističe da se ovim pitanjem bavio decenijama i radio kao psihijatar sa većinom osoba koje su u Srbiji promenile pol.

Hormonska terapija

Endokrinolog prof. dr Svetlana Vujović koja od 1989. godine učestvuje u ekspertskom timu za promenu pola kaže da hormonska terapija traje od šest meseci do godinu dana pre hirurškog zahvata.

- Ne možemo da generalizujemo, ali prosek je godinu dana. Kod nas, za razliku od većine zemalja u svetu, svakom pacijentu pristupamo individualno. Hormonska terapija se i u fazi pripreme i posle operacije prilagođava pacijentu i ne postoji mogućnost da se ne proceni dobro doza i vreme potrebno za pripremu - navodi prof. dr Vujović.

Ona objašnjava da za operaciju promene pola ne postoji lista čekanja i da se "sve završi vrlo brzo od momenta zakazivanja zahvata."

- Kovid ili bez kovida, kod tih operacija nema odlaganja. Godišnje imamo u proseku 10 novih prijava, a od 1989. godine, od kada su kod nas počele operacije promene pola, imamo ukupno 380 pacijenata koji su se podvrgli ovom hiruškom zahvatu. Operacija se realizuje u roku od dva meseca od momenta zakazivanja - objašnjava dr Vujović koja je i predsednik Republičke stručne komisije za transrodna stanja.

Da podsetimo, ove sedmice na Novom Beogradu 39-godišnji muškarac koji je u procesu promene pola pokušao je da izvrši samoubistvo kada je saznao da je njegova devojka ostala u drugom stanju. Suicidne namere obrazložio je navodnim odlaganjem hirurškog zahvata promene pola zbog korone.

Razlozi za odlaganje operacije

Sagovornica navodi da se operacija pomera samo ako za to postoje medicinski razlozi kod pacijenta.

- Nekada se desi, kao kod bilo koga drugog, da se pacijent psihički dekompenzuje u periodu od odobrenja do operacije. Da ima neki problem kao što je naglašena anksioznost, na primer. Može da ima i neki drugi zdravstveni problem i to je onda razlog da operacija bude odložena dok pacijent ne bude potpuno dobro. Da li postoje razlozi za pomeranje zahvata, procenjuje Republička stručna komisija sastavljena od tima stručnjaka. Sve ostalo, što bi moglo da se navede kao razlog za odlaganje zahvata, su manipulacije i dezinformacije - decidna je prof. Vujović.

Prema njenim rečima, pacijente koji žele da promene pol stručnjaci prate konstantno i posle operacije.

- Kod nas u Srbiji, oni su obavezni da se javljaju na kontrolu na šest meseci i posle hiruškog zahvata. Hormonsku terapiju uzimaju ceo život i ona je prilagođena i posle operacije svakom od njih individualno - navela je dr Vujović.

Profesorka ističe da "u Srbiji zbog pažljivog i individualnog pristupa pacijentima do sada nije bilo slučajeva da se neko predomisli", ali dodaje da se u svetu "svašta dešava".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE