Obrenovac, 08.08.2022

NAUČNICI OTKRIVAJU


Izvor: Espreso/superzena.b92.net/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2021.
Evo zbog čega nije dobro da bebama bušite uši!

Foto:Profimedia


Prema američkoj akademiji za pedijatriju, roditelji bi trebalo da pričekaju da njihova deca napune bar šest meseci pre nego što im probuše uši. U nekim kulturama to se čini i ranije, bilo zbog običaja bilo zbog toga što se roditeljima to sviđa.

Iako se oko pitanja treba li probušiti uši deci često raspravlja, ne može se poreći da taj postupak ima puno nedostataka.

"Bright side" je popisao nekoliko razloga koje bi roditelji trebalo da imaju na umu ukoliko razmišljaju o tome da bebama probuše uši.

1. Mogu da se povrede Bušenje ušiju, bez obzira na dob, je bolno. Kad probušite detetove uši, one mogu postati crvene, bolne i osetljive. Ključno je ne dirati sveži "piercing", a bebe su nepredvidive i mogu pri slučajnom dodiru povući naušnicu te se povrediti ili se njome ugušiti. 2. Roditelj bira za dete Uvek postoji rizik da dete odraste i požali što ima probušene uši. Možda je bolje da pričekate i prepustite tu odluku detetu, kad bude starije i sposobno da se brineza svoj "piercing". 3. Trajno je Iako to nije uvek slučaj, bušenje ušiju ponekad može učiniti rupu trajnom. To može biti problem ako dete odraste i zažali zbog vaše odluke. 4. Može doći do infekcije Čak i kad se preduzmu sve mere predostrožnosti, kod "piercinga" uvek postoji rizik od infekcije, posebno ako se o njemu pravilno ne brine. Bol, iscedak i oteklina mogu se pojaviti ako se uvo ne čisti prema uputstvima stručnjaka, a može nastati i poseban oblik ožiljka koji se naziva keloid.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE